„Klubrádió
A lényeg

Beiktatták Joe Bident és Kamala Harrist

20/01/2021 19:45

| Szerző: Klubrádió

Beiktatási beszédében Joe Biden ígéretet tett arra, hogy minden amerikai elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak. Biden azt is megígérte, hogy a Trump-kormányzat politikáján változtatva meg fogják erősíteni szövetségeiket. Ezt megelőzően Kamala Harris is letette esküjét, ezzel ő lett az első női, az első afroamerikai és dél-ázsiai származású alelnöke.

Hivatalosan is beiktatták hivatalába Joe Biden amerikai elnököt, aki szerdán, helyi idő szerint déli 12 óra előtt pár perccel letette az elnöki esküt az amerikai kongresszus épületénél – írja a 24.hu. Bident John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke iktatta be hivatalába, és felesége, Dr Jill Biden tartotta a bibliát, amire letette esküjét. Biden ugyanazt a bibliát használta, amit alelnöki esküje alatt, és ami már 1893 óta van családja tulajdonában.

Beiktatási beszédében Biden a demokrácia győzelmeként jellemezte, hogy két héttel azután, hogy „erőszak rázta meg a Capitolium alapjait”, most ugyanott állhatnak, és véghezvihetik a békés hatalomátadást, ahogy azt már több mint két évszázada teszik.

Biden az ország egységére helyezte a hangsúlyt, elismerve, hogy sok kérdés megosztott az amerikai nemzet, de csak együtt tudnak megbirkózni az előttük álló kihívásokkal, és azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz, és azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak. Majd néma csenddel, és rövid imával emlékezett meg a koronavírus-járványban meghalt négyszázezer amerikairól.

Joe Biden
 
Joe Biden
 

A Guardian beszámolója szerint feltehetően most először fordult elő az amerikai történelemben, hogy egy amerikai elnök beiktatási beszédében szerepelt a „fehér felsőbbrendűség” kifejezés, amikor Biden közölte, hogy kormányzata szembe fog szállni azzal, és le fogja azt győzni. Emellett kiemelte, hogy az elmúlt időszak bebizonyította, hogy milyen fontos igazság védelme és a hazugságok elleni harc.

A világhoz szólva Biden azt ígérte, hogy a Trump-kormányzat politikáján változtatva meg fogják erősíteni szövetségeiket, és pozitív példával fognak utat mutat a világnak, és nem erőből irányítanak majd.

Kamala Harrist az a rendőr kísérte a beiktatás helyszínére, aki a Capitolium támadása idején elcsalta a dühödt tömeget a szenátusi teremtől. Ezt követően az első női, az első afroamerikai és dél-ázsiai származású alelnök is letette hivatali esküjét az Egyesült Államoknak.

A beiktatási ünnepségen részt vett Barack Obama és felesége, Michelle Obama is. Valamint a volt amerikai elnökök közül Bill Clinton és George W. Bush, viszont nem jött el a leköszönő Donald Trump. Ő az első amerikai elnök 1869 óta, aki nem vesz részt utódja beiktatásán. Trump alelnöke, Mike Pence jelen volt a ceremónián. A Capitolium két héttel korábbi ostroma, valamint a koronavírus-járvány miatt hozott példátlan biztonsági óvintézkedések következményeként az ilyenkor megszokott százezres tömeg helyett alig néhányan voltak Washington szívében. A hiányzó tömeget mintegy 200 ezer amerikai zászló jelképezte.