„Támogassa
A lényeg

Kiderültek a hatodik szankciós csomag részletei, beárnyékolják a győzelmi jelentést

3/06/2022 15:19

| Szerző: Klubrádió

Véglegessé vált és a tagállamok is elfogadták a hatodik szankciós csomagot az Ukrajna ellen inváziót indító Oroszországgal szemben. A Kirill pátriárkával kapcsolatos történések rendkívüli nemzetközi felháborodást váltottak ki, a hvg.hu forrásai szerint ezzel utolsó támogatóit is elveszítette Magyarország a tagállamok körében. Az olajembargó 60 milliárd eurós kárt fog okozni az orosz költségvetésnek, a szállítás 90 százalékát érinti.

A csomag akkor lesz hatályos, ha pénteken, vagy legkésőbb szombaton az EU hivatalos lapjában is megjelenik. Ugyanakkor valamennyi fontos részlet már ismert, ezek pedig a hvg.hu összefoglalója szerint beárnyékolják azokat a győzelmi jelentéseket, amelyeket a magyar kormány hangoztat.

Ami a csomag legfontosabb elemét illeti, az olajembargó az orosz költségvetésnek több mint hatvanmilliárd eurós kárt fog okozni. 2021-ben az EU 48 milliárd euró értékben importált kőolajat és 23 milliárd eurónyi finomított olajterméket Oroszországból. A szankció ennek mintegy 90 százalékát érinti, a fennmaradó 10 százalék a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező mennyiség, ahonnan Magyarország, Csehország és Szlovákia is vásárol.

Orbán Viktor hatalmas sikerként értékelte, hogy vétófenyegetése után a többi tagállam végül engedett, és kivételként rögzítették a Barátság vezeték forgalmát. A jogszabályban azonban úgy rendelkezik, hogy ez a kivétel addig tart, amíg a tagállamok Tanácsa másként nem dönt.

Vagyis nincs pontos időtartama a mentességnek, ami a cikk szerint azt jelenti: amint sikerül az Adria kőolajvezeték kapacitását bővíteni és az olajfinomítókat átállítani, ezzel pedig Magyarország energiaellátását garantálni, a témát napirendre veszik. Ahogy az EU-csúcs záródokumentuma fogalmaz: „a lehető leghamarabb”.

A behozatali tilalom a tengeri kőolaj esetében a hatálybalépést követő hat hónap, a kőolajtermékek esetében pedig a hatálybalépést követő nyolc hónap után válik kötelezővé.

Fontos szabály, hogy a mentességben részesülő tagállamok nem értékesíthetik tovább az ilyen kőolajat és kőolajtermékeket más tagállamoknak vagy harmadik országoknak. Tehát hiába jut esetleg olcsóbban orosz olajhoz a MOL, azon nem nyerészkedhet, mert nem adhatja tovább.

Ortodox húsvét Oroszországban
 
 Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban zárt ajtók mögött tartott húsvéti misén 2020. április 19-én. Fotó: MTI/EPA/Oleg Varov
 
 

Sajtóinformációk szerint a magyar kormány szerette volna elérni, hogy Magyarország kapjon hároméves felmentést a kőolajszármazékok vásárlására, ezt azonban nem sikerült elfogadtatniuk. A hvg.hu szerint könnyen lehet, hogy ezért cserébe engedtek a tagállamok akkor, amikor Kirill pátriárka szankciós listáról lehúzása mellett kardoskodott a kormány. A Kirill pátriárkával kapcsolatos történések rendkívüli nemzetközi felháborodást váltottak ki, a lap forrásai szerint ezzel utolsó támogatóit is elveszítette Magyarország a tagállamok körében.

Magyarország nem, más államok viszont kaptak konkrét időpontig szóló mentességet. Sajátos földrajzi kitettsége miatt Bulgária 2024 végéig importálhat tengeri úton orosz kőolajat és kőolajtermékeket. Ezen kívül Horvátország 2023 végéig engedélyezheti a finomítói működéséhez szükséges orosz vákuumgázolaj importját.

A további döntések között található négy bank (Sberbank, Moszkvai Credit Bank, az Orosz Mezőgazdasági Bank, valamint a Belarusz Fejlesztési és Újjáépítési Bank) eltávolítása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből, illetve három orosz televízióadó (Russia24, RTR Planeta, TV Center International) európai sugárzásának felfüggesztése.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)