„Támogassa
A lényeg

Jaksity: A beszédemet egy szűk körnek szántam

27/07/2022 16:15

| Szerző: Klubrádió

Erősen kritikus hangú beszédet mondott Jaksity György közgazdász az ország állapotáról a Budapesti Corvinus Egyetem diplomaosztóján kedden. Most megszólalt a kiszivárgott beszéde után.

Jaksity már 2019-ben is mondott hasonló tartalmú beszédet a Corvinus diplomaosztóján. Akkor 10 percig tapsoltak a diplomások – idézte fel az üzletember a 444.hu-nak.

Az a beszéd akkor nem került ki az egyetem falai közül, a mostani azonban pillanatok alatt kiszivárgott, és rögtön nagy karriert futott be a nyilvánosságban. "Meg sem fordult a fejemben, hogy ezúttal nyilvánosságra kerülhet, az pedig különösen nem, hogy ekkora vihart kavar. Ez lehet, hogy naivitás volt" – mondta Jaksity.

A 2019-es és a 2022-es beszéd körülményei nem csak a nyilvánosságra kerülés miatt voltak mások. Jaksity így emlékszik vissza:

  • "Akkor jóval korábban a naptáramba került az esemény, tovább tudtam maradni és az összes hallgató diplomaátadását figyelemmel kísérni. Most erre idő szűkében nem volt lehetőségem. Együtt vonultam be az egyetem oktatóival és a rektor-helyettessel, a beszéd után viszont egyből eljöttem, hogy ne a későbbi beszédek során zavarjam meg az eseményt a távozásommal. Három éve végig tudtam várni az álló közönség percekig tartó vastapsát, most a hamarabbi távozással a következő beszédre irányult a figyelem, de a hangulat most is kirobbanó volt."

Már három évvel ezelőtt is az a benyomása volt, hogy a jelenlévő oktatók nem, hogy az általa elmondott beszéd egészét, de egyes mondatokat sem mertek volna felvállalni az egyetemi nyilvánosság előtt:

  • "Azt éreztem, hogy vannak, akik mélyen egyetértenek velem, de soha nem mernék nyilvánosan elmondani ezeket a gondolatokat. Szívszorító volt." 

Szerinte az üzleti szférában megszokott, hogy kevesen vállalják fel a véleményüket. Sokan nem csak politikai, de gazdasági kérdésekben is kerülik a esetleges véleménykülönbségekből adódó konfliktusokat. Az oka ennek az, hogy még azoknak is sok kockáztatnivalójuk van, akik nem a rendszer által lettek pénzügyileg sikeresek:

  • "Az egyik üzenet így szólt: az igazi baj az, hogy bátorság kell már ahhoz is, hogy elmondja valaki a véleményét. Ebben minden benne van."

Jaksity szerint természetes reflex, hogy sokan a saját szűkebb környezetük problémáival foglalkoznak, ugyanakkor "néha mégis érdemes kitekinteni, és messzebbről szemlélni a világot, amiben élünk, és hogy milyen felelősségünk van annak alakításában."

Azt is elmondta, tényleg hisz-e abban, hogy a megszólított generáció meghallja, megérti az üzenetet:

  • "Nem tehetjük meg, hogy ezt a generációt is becsapjuk. Ha nem lenne bennem őszinte aggodalom, és nem érezném, hogy ezek a fiatalok megérdemlik az igazságot útravalóként, nem vállalnám ezeket a felkéréseket. Egy sokadik üdvözlőbeszédnek nem sok hozzáadott értéke van. Ha meghívnak, és kíváncsiak a véleményemre, a legkevesebb, amivel tartozom, hogy őszinte vagyok."

Jaksity arról beszélt a keddi diplomaosztón, hogy Magyarország beteg, a szó minden értelmében. Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére – jelentette ki Jaksity György közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke az egyre erőteljesebb kormányzati befolyás alá kerülő egyetem diplomamosztóján, amelynek felvétele eljutott a 444.hu-hoz.