„Támogassa
A lényeg

Felülvizsgálja a KRESZ-t Lázár minisztériuma

24/10/2023 12:36

| Szerző: Klubrádió

Zajlik a KRESZ felülvizsgálata az Építési és Közlekedési Minisztériumnál – számolt be a 24.hu az economx.hu portál cikke alapján.

Az elmúlt időszakban több tragikus baleset történt, ami miatt ellenzéki és kormánypárti oldalon is úgy érezték, lépni kell.

A parlament gazdasági bizottsága nemrég elutasított egy vonatkozó ellenzéki törvényjavaslatot – Ágh Péter államtitkár erre reagálva közölte az ülésen, hogy egyetértenek a beavatkozás szükségességével és, hogy éppen zajlik a KRESZ megváltoztatásának előkészítése. Ilyen átfogó felülvizsgálatra utoljára 2009-ben került sor.

Az ellenzéki törvénymódosító lényege, hogy feltételekhez kössék, ki használhat nagy teljesítményű autókat. Ágh közléséből kiderült, hogy ezzel az iránnyal a minisztériumban is egyetértenek, a KRESZ felülvizsgálatának "részét képezi, hogy a nagyteljesítményű gépjárművek helyzetét miként érdemes rendezni".

Torlódik a forgalom az M7-es autópályán
 
 Torlódás az M7-es autópályán Törökbálint közelében 2014. augusztus 9-én.
 
Fotó: MTI/Lakatos Péter
 
 

24.hu összefoglalója szerint az ellenzéki javaslat értelmében az olyan személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedély, aminek hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye meghaladja a 300 kilowattot, csak annak a személynek adható, aki

  • legalább öt éve rendelkezik személygépkocsi vezetésére jogosító vezetői engedéllyel,
  • a külön jogszabályban meghatározott pszichológiai alkalmassági követelményeknek megfelel,
  • a külön jogszabályban meghatározott tanfolyamot elvégezte, és a vezetői jártasságáról és magatartásáról vizsgát tett.

Nem adható engedély annak,

  • akit közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével,
  • közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával,
  • megtévesztő jelzéssel,
  • közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával
  • vagy más hasonló módon más vagy mások életének vagy testi épségének veszélyeztetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Illetve szünetel az engedélye annak, akivel szemben a fenti közlekedési bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban a büntetőeljárás jogerős befejezéséig.