„Támogassa
A lényeg

Eldobott egy palackot, csak akkor ejtik a vádat, ha nem jár többet tüntetésre

14/06/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

Bűntetőeljárás indult egy státusztörvény miatt tüntető diáklány ellen, akinek az ügyészség felajánlotta, ejti a vádat, ha nem jár többet tüntetésre.

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítottak meg a május 3-i, státusztörvény elleni tüntetés után egy 16 éves gimnazista lányt, Sas Bíborkát. A Karmelita előtti demonstráción kialakult dulakodás közben a rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen.  A Mérce szerint Sas Bíborka ekkor dobott el – állítása szerint nem emberre célozva – egy üres műanyag palackot, mellyel egyébként senkit nem talált el. Ez mégis elég volt az ügyészségnek ahhoz, hogy beidézzék kihallgatásra, ahol azt ajánlották neki, hogy bizonyos feltételek mellett készek felfüggeszteni a büntetőeljárást, ha a jövőben előírt „magatartási szabályokat” betartja.

A diáklány nem fogadta el a feltételeket, ugyanis a beleegyezéssel, alkotmányos jogáról mondana le, mert az ajánlott felfüggesztés egy éve alatt semmilyen tüntetésen nem vehetne részt.

Sas Bíborka az Egységes Diákfront tagja, aki állítása szerint az összes eddigi tüntetésen ott volt, és nem áll szándékában befejezni a tüntetést.