„Támogassa
A lényeg

Egyre több vidéki iskola csatlakozik a pedagógus tiltakozókhoz

22/02/2022 09:59

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola volt az első vidéki iskola, amely csatlakozott ahhoz a polgári engedetlenségi akcióhoz, amelyet pedagógusok kezdeményeztek, mert az állam gyakorlatilag megtiltotta nekik, hogy sztrájkoljanak. Pontosabban úgy szabadna sztrájkolniuk, hogy dolgoznak, igaz, mivel sztrájkolnak, ezért az elvégzett munkáért pénzt sem kapnának, a többek között a lehetetlen fizetésük jelentős emeléséért küzdő pedagógusok.

Kedden a Telex szerint "minden eddiginél több vidéki iskola csatlakozott" az akcióhoz. A pécsi Leövey Klára Gimnázium (ahol csak ketten vesznek részt az akcióban, de a nyilatkozatukhoz a tantestület nagy része csatlakozott), a miskolci Herman Ottó Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, a Martonvásári Beethoven Általános Iskola, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola és a váci Madách Imre Gimnázium. Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium is részt vesz az akcióban.

Az Apáczai után újabb ELTE gyakorlóiskolák volt diákjai adtak ki támogató nyilatkozatot a tanárok mellett: az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumét majdnem háromszázan, míg az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumét több mint 750-en írták alá. Az aláírok között az iskolákban korábban tanító pedagógusok is vannak, írja a lap.