„Támogassa
A lényeg

Donáth Anna nem érti, miért dőltek hátra egyesek az ellenzékben

23/11/2021 17:16

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna, a Momentum frissen megválasztott elnöke szerint az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat. Azt is szeretné tudni, hogy miért gondolják egyesek úgy, hogy az előválasztás után hátra lehet dőlni – nyilatkozta a Telexnek adott interjújában. Márki-Zay Péterrel kapcsolatban is tett kritikus kijelentéseket.

A Telexnek adott interjú talán legerősebb kijelentése az volt, hogy Donáth Anna szerint az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. Hozzátette: egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat.

Azt is szeretné tudni, „miért gondolják egyesek úgy, hogy az előválasztás után hátra lehet dőlni. Frissen megválasztott elnökként azt tudom ígérni, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez az állapot ne maradjon így a továbbiakban. Rengeteg olyan dolog történik körülöttünk, amire reflektálni kell. Ehhez képest az összellenzék nem mond semmit a kialakult szociális és gazdasági válságról.” Közölte: most az a feladat, hogy „minél hamarabb a valódi problémákról beszéljünk, egységes arcot és üzenetet adjunk az ellenzéknek.” (Erről Márki-Zay Péter se mondott mást hétfőn a Klubrádióban.)

Azonban az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban is tett kritikus kijelentéseket Donáth Anna. A hódmezővásárhelyi polgármester Röszkén elhelyezett migránsszámlálójával kapcsolatban azt mondta: „”Én hibának tartom azt, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdünk el mi is hadakozni, ahelyett, hogy a valós problémákról beszélnénk”.

Arról, hogy Márki-Zay bedobta a kampányban Orbán Gáspár személyét, azt mondta Donáth: „Önmagában azzal nincs probléma, hogy a Fidesz cinizmusára és képmutatására rámutatunk. Azzal viszont már személy szerint nem értek egyet, hogy ebbe kiket vonunk bele. Nagyon veszélyes út, ha a politikusok családtagjait is előrángatjuk. Azt szeretném látni, hogy nem egymás magánéletében vájkálva próbálunk embereket megszólítani, hanem valódi kormányzás ígéretével és bemutatásával. (…) Csak azért, mert a Fidesz lemegy kutyába, az ellenzéknek nem kell.”

A Momentum előválasztási kampányáról azt mondta Donáth: „Azt gondolom, hogy nagyon sok üzenettel vágtunk neki a kampánynak, és nem volt koherens magyarázóerő, egységes vízió. Elődjéről szólva kijelentette: „Fekete-Győr András nélkül nem lenne ma Momentum, a szíve-lelke-motorja volt a közösségnek.