„Klubrádió

Dokumentumfilmen a magyar jogállamiság

26/12/2020 10:55

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos Facebook oldalán tudósított arról, hogy karácsonykor a német-francia ARTE televízió bemutatta a Hallo, Herr Diktator című másfél órás dokumentumfilmet, ami az egyre nagyobb demokratikus deficitben lévő Magyarországról szól, és a Klubrádió is megjelenik benne.

A filmben Hadházy Ákost is meginterjúvolták, de feltűnik benne Karácsony Gergely mellett az a beszélgetés is (27'30"-tól), amit Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő folytatott még októberben Csernyánszky Judit kolléganőnkkel, illetve a Klubrádió vezetőségével. 

Daniel Freund a Klubrádióban 2020 októberében
 
Daniel Freund a Klubrádióban 2020 októberében
 

A film alaptémája a jogállamisági szempontoknak a 2021-es évtől való megerősödése az EU-s kifizetésekben, és hogy rámutasson arra, hogyan jut az európai adófizetők pénze Orbán Viktor és környezetének birtokába. A dokumentumfilm készítői sok európai politikust és szakértőt vonultatnak fel, akik mindezt elmondják, ahogy azt is, hogyan próbál az EU ez ellen lépni. A film kimondja azt is, hogy a decemberi vétófenyegetés után hozott döntés Orbánnak ad egy kis időt –- ugyanakkor ezzel Magyarország el is szigetelődik Európában.

Az ARTE honlapján az Orbán, az EU és a jogállamiság alcímet kapott film – német nyelven – január 19-ig a YouTube-on is megtekinthető.