„Támogassa

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter kedden a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen

6/04/2021 15:49

| Szerző: Klubrádió

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter külügyminiszter kedden a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, írja az MTI, hozzátéve, hogy az egyetemen nyitottak egy magyar nyelvi kabinetet, és szeptemberben elindul a magyartanítás - tudósít a 444.hu.

Szíjjártó díszprofesszori címet kapott a kazahsztáni egyetemen, amit korábban már megkapott Hillary Clinton, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és II. János Pál pápa is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével
 
Fotó: Szijjártó Péter/Facebook
 

"Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun–török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna" – mondta Szijjártó Péter.

"Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna. Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahszán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani” – nyilatkozta a külügyminiszter. (MTI)