„Támogassa
A lényeg

Bödőcs: A türk basánk dönt mindenről, de nem kell mitizálni

22/12/2023 15:33

| Szerző: Klubrádió

Bödőcs Tibor humorista a Magyar Hangnak beszélt arról, miért nem tartja szerencsésnek, hogy ha túlmisztifikálják Orbán Viktort, akinek a nevét egyébként épp ezért nem mondta ki. Azt is mondta: az egyházaknak kevésbé kellene közel kerülniük az e világi hatalmakhoz, és ha Jézus visszatérne, az Origo kiválóan le tudná járatni.

A Magyar Hang ünnepi számában jelent meg interjú Bödőcs Tiborral, a címe: "Műveljük kertjeinket, ha még nem épült a helyükre akkugyár". Már a beszélgetés elején előkerült Orbán Viktor, igaz, a neve egyszer sem hangzott el, Bödőcs ugyanis azt mondta:

„A türk basánk hajtja a magyar nyilvánosságot, de nem szeretem megnevezni, mert egy kissé elkoptattuk már a nevét.” Szerinte az nem szerencsés, ha az újságírók teljes állásban mitizálják őt, „szelektálni kellene, és csak akkor kritizálni, ha annak valóban van tétje.

A humorista szerint miközben a hatalom gőgösen magyarkodik, elsorvasztja a kultúrát. "Mi ebben a nemzeti? Pedig az lenne az igazi nemzeti politika, ha a tehetségeket karolnák fel, és nem azokat, akik behódolnak nekik." Pintér Bélát, Hajdu Szabolcsot és Tarr Bélát említette – az ő műveit éjjel-nappal el tudná nézni a Jockey TV helyett.

A kereszténység politikai felhasználásáról azt mondta: humoristaként éppen a képmutatás az egyik fő kutatási területe, Magyarország pedig aranybánya ilyen szempontból. Hozzáfűzte: "Úgy hallottam, Jézus országa nem e világból való, akkor talán az egyháznak is kevésbé kéne közel kerülnie az e világi hatalmakhoz. Ha Jézus visszatérne, az Origo kiválóan le tudná járatni.”

A Bödőcsbe korábban beleálló Demeter Szilárd PIM-főigazgatót (aki szerint ő „egyre butábban csinálja, amit csinál”) a humorista egyszerű kommentelőnek nevezi, aki véletlenül felszaladt a színpadra a produkció helyére, márpedig szerinte kommentelőkkel nem kell foglalkozni. 

Ugyanakkor jelezte, abban sem bízhatunk, hogy egy esetleges kormányváltás után minden jó lesz az országban, szerinte inkább másképp lesz rossz, ha a jelenlegi rendszer eltűnik. „Talán nem lesz ennyire képmutató, de a farizeusok és a hipokriták oldalfüggetlenek.”

Szóba kerül Fábry Sándor is, aki Bödőcs előző, Mulat a Manézs című könyvét úgy kommentálta: olyan, mint egy Boeing, amit töltenek, töltenek kerozinnal, de sosem száll fel. Bödőcs szerint viszont pont ezt akarta ábrázolni, mert ebben élünk: töltik Magyarországot kerozinnal, de képtelen felszállni.

Az új argentin elnök is előkerült: "láncfűrésszel politizál: oktatás, egészségügy, kultúra? Levágni. Bár végül is nálunk is ez volt, csak nem ennyire látványosan. Oktatás, egészségügy? Megkapja P. Sándor! Itthon is megy a fűrész, csak azt mondják róla, hogy körömolló."

Bayer Zsolt, a Libri-felvásárlás és az ukrajnai háború után végül felmerült még az emigráció kérdése is. Bödőcs Tibor azt mondja, ő itt él, nem is szeretne máshol, és nem hiszi, hogy kevesebbet tenne a magyar kultúráért, „mint az, aki döngeti a mellét, hogy mekkora magyar, de "ha azt mondom neki, hogy Mándy Iván, gondolkodik, melyik csapatban focizik".

(via telex.hu)