„Támogassa
A lényeg

Bíróságon támadja meg Józsefváros a kormány egyik friss rendeletét

28/12/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió

Pikó András, a Józsefváros polgármestere szerint a rendelet egyértelmű célja, hogy az örökségvédelmet élvező Magyar Rádió épületeit lebonthassák, hogy a helyére megépülhessen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusa.

Közigazgatási pert kezdeményezett szerdán a Fővárosi Törvényszéken a józsefvárosi önkormányzat a december 22-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet miatt, monda el a Telex érdeklődésére Pikó András polgármester. Pikó szerint a rendelet egyértelmű célja, hogy az örökségvédelmet élvező Magyar Rádió épületeit lebonthassák, hogy a helyére megépülhessen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusa.

A kormány 625/2023. (XII. 22.) Korm. rendelete alapján „kiemelten közérdekű beruházássá vagy közcélú kiemelt beruházássá nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben” az érintett ingatlanokra nem rendlehető el változtatási tilalom. A polgármester által lex Pázmánynak hívott rendelet lehetővé teszi azt, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások esetén ne kelljen figyelembe venni az önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követelményeket, helyi védelmet, az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat. Még a közútkezelői engedélyeket sem az önkormányzat, hanem a közlekedési hatóság adja ki mostantól – írta Facebook-oldalán Pikó.

A józsefvárosi polgármester arról is írt, hogy az önkormányzatuk az Alkotmánybírósághoz is fog fordulni az ügyben. Az általuk megbízott szakemberek már készítik az ehhez szükséges beadványt.