„Klubrádió

Az utcán raboltak el egy belarusz ellenzéki vezetőt

7/09/2020 13:38

| Szerző: Klubrádió

A nyílt utcán rabolták el Marija Kolesznyikova belarusz ellenzéki vezetőt maszkos férfiak és egy kisbuszban elvitték - számolt be a minszki tut.by hírportál.

Marija Kolesznyikova a választások előtt a legesélyesebbnek tűnő ellenzéki pártot vezető Viktar Babarika kampányfőnöke volt, és ő lépett elő azután, hogy Babarikát letartóztatták a helyi hatóságok. Egyike annak a három nőnek, akik az augusztus eleji, elcsalt elnökválasztás után a tiltakozások egyik vezető arca lett. A másik két nő - az egyesült ellenzéki jelöltként induló Szvetlana Tyihonovszkaja (aki a szintén bebörtönzött férje helyett indult) és Veronika Cepkalo - már korábban elhagyta az országot.

Marija Kolesznyikova augusztus végén jelentette be, hogy Együtt (Vmesztyi) néven indít összellenzéki pártot. Az elmúlt időszakban Minszkben letartóztatták az ellenzéki Koordinációs Tanács több tagját is, Kolesznyikova is kapott fenyegetéseket.

Szemtanúk szerint Kolesznyikovát hétfőn reggel az utcán álarcos férfiak tuszkolták be egy Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) feliratú furgonba, azóta elérhetetlen a kollégái számára is.