„Klubrádió
A lényeg

Az Orvosi Kamara azt kéri Ádertől, hogy ne írja alá az új tb-törvényt

12/12/2019 21:52

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Orvosi Kamara új elnöksége arra kéri az államfőt, hogy a tb-törvényt küldje vissza az országgyűlésnek megfontolásra. A jogszabály szerint aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

Az Orvosi Kamara szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem. Azt hangsúlyozták, hogy nagy számban lehetnek olyanok, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet. Ez sokaknak megfizethetetlen kiadást, vagy az egész család szociális helyzetének megrendülését okozhatja.

A kamara elnöksége kifogásolja, hogy nem kapták meg a törvénytervezetet, így az elfogadása előtt véleményt sem tudtak arról mondani. Ezért arra kérik a döntéshozókat, hogy végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát, legyenek figyelemmel arra, hogy a járulékfizetés elmaradásának nem lehet következménye az egészségkárosodás, és a köztartozás szankcionálása nem lehet az ellátórendszer feladata.