„Támogassa
A lényeg

Az Egyesült Államokat aggasztja Lázár véleménye Horthyról

6/09/2023 08:01

| Szerző: Klubrádió

David Pressman rámutatott a tényre, hogy Horthy bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején.

"Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak" – reagált David Pressman, amerikai nagykövet Lázár János vasárnapi Horthy-megemlékezésen mondott szavaira.

Az amerikai nagykövetség megosztotta Frölich Róbert főrabbi Facebook-bejegyzését, a kommentárban pedig Pressman azt is hangsúlyozta, hogy Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején – írja a 444.

Karsai László történész 2019-ben, ugyancsak Lázár János hasonló akciója kapcsán aggodalmának adott hangot és a Klubrádiónak kifejtette: Horthy Miklós történelmi felelőssége 437 ezer ember deportálásában kétségtelen, Magyarország háborús részvételében a nácik oldalán kétségtelen, a jogfosztó törvényekben kétségtelen, „háborús és népellenes bűnökben bűnös”. Azért nem állították bíróság elé, mert Sztálin ezt megakadályozta.