„Klubrádió

USA: engedélyezték a J&J vakcinát

1/03/2021 09:31

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államokban az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ és az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság is jóváhagyta a Johnson and Johnson egykomponensű oltóanyagát.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői bizottsága is jóváhagyta vasárnap a Johnson and Johnson által kifejlesztett egykomponensű oltóanyag alkalmazását. A CDC hozzájárulása a végleges engedélyezést jelenti, miután szombaton az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA) is megkapta a jóváhagyást a koronavírus elleni oltóanyag – írja a hvg.hu.

A szövetségi kormány a terjesztőpartnerek segítségével vasárnap este, vagy hétfő reggel tervezi az első adagok kiszállítását.

A portál szerint a CDC immunizációs eljárásokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának (ACIP) vasárnapi jelentése szerint ugyan még nincsenek olyan tanulmányok, amelyek összehasonlítanák a Johnson and Johnson oltóanyagát a Pfzier-BioNTech, vagy a Moderna már jóváhagyott vakcináival, de – mint fogalmaztak – eddig az összes oltóanyag nagyon hatékony volt, alkalmazásukkal csökkent a kórházi kezelésre szorultak és a halálesetek száma. A CDC igazgatója várhatóan jóváhagyja a testület ajánlásait, így a Johnson and Johnson vakcinája lesz az első egydózisú COVID-oltóanyag, amely elérhető az Egyesült Államokban.

Az oltóanyag nagy előnyei közé tartozik, hogy egy dózisra tervezték, valamint nem igényel extrém tárolási illetve szállítási környezetet.