„Támogassa
A lényeg

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint a tanárok higgadtan várják a béremelést

6/07/2023 15:34

| Szerző: Klubrádió

A kormány által létrehozott szervezet képviselője szerint van egy hangos közösség, amely a pedagógustársadalom képviselőiként kívánja feltüntetni magát. "Láthatók gyomorforgató performanszok, elfajult demonstratív megnyilvánulások, amelyek nem a többség véleményét tükrözik, hanem politikailag motiváltak" – mondta Kozák András.

Az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógusi Kar jogi szakértője a kormánypárti Magyar Nemzetben értékelte a kedden elfogadott státusztörvényt.

Ahogy a 24.hu írja, Kozák András álláspontja egyezik a kormányéval, úgy fogalmazott: az új pedagógus-életpályamodellről szóló törvény legfontosabb jogalkotói célja, hogy a pedagógusok illetménye az elvégzett teljesítményhez igazodjon, azaz a jobban teljesítő tanár több bért kapjon. Kozák szerint azt még nem lehet tudni, hogy mennyien mondanak majd fel, de a jogi szakértő, aki általános iskolai tanár is, személyes tapasztalatára hivatkozva azt mondta: sok intézménnyel és pedagógussal áll kapcsolatban, és nem érzékeli, hogy nagyobb lenne a pályaelhagyás szándéka, mint az elmúlt években. Sőt, szerinte nőtt is a tanárszakra jelentkezők száma.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy „mi a tanárok véleménye a brüsszeli források visszatartásáról (ez a kormány narratívája a béremelésekkel kapcsolatban – a szerk.), amelyeket az ő fizetésemelésükre fordítana a kormány”, Kozák András azt válaszolta:

„a pedagógusok döntő többsége higgadtan áll hozzá, bár van egy hangos közösség, akik a pedagógustársadalom képviselőiként kívánják feltüntetni magukat. Láthatók gyomorforgató performanszok, elfajult demonstratív megnyilvánulások, amelyek nem a többség véleményét tükrözik, hanem politikailag motiváltak. A kollégák csendes többsége tisztességes, becsületes, jó munkaerő, és hivatásként vállalja a pedagógusi küldetést.”