„Támogassa
A lényeg

9 ezer halott is lehet a Mariupol közeli tömegsírban

22/04/2022 12:04

| Szerző: Klubrádió

A Mariupol ostroma közben meghalt civilek holttesteit orosz katonák teherautókra rakták és a várostól húsz kilométernyire, egy temetőhöz közeli út mentén, harminc méter hosszan elásták – írja a 24.hu háborús összefoglalójában.

Az ukrán elnök az oroszok ördögi tervére figyelmezteti a lakosságot, és arra hívja fel a figyelmet, hogy Oroszországra és az Ukrajnától elszakított területekre olyan szegénység köszönhet, amelyet utoljára 1917-ben, a világháború és a polgárháború idején tapasztalhattak.

– Nemcsak katonák, hanem civilek is vannak a még ukrán kézen levő Azovstal acélgyár kazamatáiban, amelyet az oroszok hevesen támadtak Mariupolban. "Az összes felszíni épületet lerombolták. Nehézbombákat és bunkerromboló bombákat dobtak le, amely óriási pusztítást okozott. Sebesültjeink és hallottaink vannak” – mondta az ottani erők parancsnokhelyettese, akinek beszámolója szerint a pincénként 80-100 civil lehet a bunkerrendszerben, de nem tudják, hogy pontosan mennyien lehetnek, mert nem tudják elérni a bombázások miatt.


Az oroszok 42 ukrán falut foglaltak el Donyeck-régió keleti felében csütörtökön, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez csak ideiglenes állapot, vissza fogják őket szorítani egészen az országhatárig. "Délen és keleten a megszállók mindent megtesznek, hogy valami sikert fel tudjanak mutatni, ezért összegyűjtötték ott erőiket, új zászlóaljakat vezényeltek az országunkba, még mozgósítást is hirdettek az elfoglalt területeken. Ezekkel a lépésekkel legfeljebb késleltethetik, az elkerülhetetlenül elérkező kivonulásukat az országunkból” – mondta videóüzenetében Zelenszkij.

Tűz ütött ki egy védelmi minisztériumhoz tartozó kutatóintézetben, a Moszkvától 160 kilométerre található Tverben. A tűzben legalább heten életüket vesztették és harmincan megsebesülhettek. Nem sokkal korábban volt egy másik komoly tűz Oroszországban, egy fővárostól 400 kilométerre levő vegyi üzem égett le.

9 ezer halott is lehet a Mariupol közeli, frissen felfedezett tömegsírban. "A Mariupol ostroma közben meghalt civilek holttesteit orosz katonák teherautókra rakták és a várostól húsz kilométernyire, egy temetőhöz közeli út mentén, harminc méter hosszan elásták” – mondta a város ukrán polgármestere Vadim Bojcsenko. 

Több tucat ukrán katona tartózkodik jelenleg Nagy-Britanniában, akiket brit páncélos járművek vezetésére és kezelésére képeznek ki az angol kollégái – árulta el Boris Johnson brit miniszterelnök. A britek ugyanis legalább 120 páncélozott járművet küldenek Ukrajnába az oroszok elleni háborúba.

– Közel tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra a csütörtöki napon: Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 4761 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5001-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel.