„Klubrádió
Másrészről

Vita Kínáról: kilő vagy halálspirálban a gazdaság?

11/01/2024 14:58

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Kína az elmúlt évtizedben a világgazdaság egyik motorja volt, egyesek szerint ennek vége, mások váltig állítják, hogy nincs itt semmi látnivaló. A csütörtöki Másrészrőlben erről vitatkozott Pogátsa Zoltán és Balásy Zsolt. Na meg arról, milyen hatása van a kínai gazdaság állapotának Magyarországra.

2024. január 11. Másrészről (2024. január 11., csütörtök 19:00)
52:10
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Somfai Péter
Közgazdász körökben érdekes vita alakult ki, vajon ki nyerheti meg a fejlődésért vívott „harcot” a következő években?

Az egyik álláspont szerint 2023 győztese egyértelműen a kínai gazdaság volt, és ez folytatódik majd 2024-ben is, másrészről úgy látják, a kínai gazdaság halálspirálba került. Az egyik álláspont szerint azoknak a távol-keleti országoknak a kezében van a marsallbot, ahol autoriter, állami-fejlesztő rezsimek uralkodnak, míg a közepesen fejlett világ társadalmai – ahová Magyarország is tartozik – megrekedhetnek.

A másik nézet hívei szerint a kínai gazdaság elvesztette a növekedési képességét, és ezt a világgazdaság is megérzi majd az idén. Szerintük a jövő szempontjából meghatározó kérdés a technológiai szemléletváltás. Az internet és a home office, a virtuális világ belépése, a mesterséges intelligencia alkalmazása, az egyre fejlettebb chipgyártás hoz majd változást. Reményük szerint ez tehermentesítheti a fizikális világot.

 
Fent balrább Balásy Zsolt, lent jobbrább Pogátsa Zoltán
 

A január 11-i műsorunkban e két nézet képviselői szólaltak meg. Rózsa Péter vendégei: Pogátsa Zoltán, közgazdász, szociológus, a Soproni Egyetem docense és Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője, a HOLD After Hours podcast műsorvezetője voltak.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Zászlófelvonás a Kínai Kommunista Párt, a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Hszinhua

Másrészről
2024. január 11., csütörtök 19:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Somfai Péter