„Támogassa
Reggeli gyors

A "Mao Ce-tung-i babérokra" törő Hszi Csin-ping szigorít

24/10/2022 11:23

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A fél világ megrökönyödve nézte a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusáról érkező felvételeket, amelyek szerint az eddigi szabályokat felrúgó régi-új főtitkár asztalszomszédját elrángatták a teremőrök. Mi történik Kínában? Gazdasági válság jön, és ez új hangsúlyokra kényszeríti Hszi Csin-pinget - mondta a Reggeli gyorsban Benda László külpolitikai újságíró.

2022. október 24. Reggeli gyors - részlet 2022.10.24. Benda László
04:36
00:00

A Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusától körülbelül annyit vártak előzetesen a szakértők, mint az 1956-os Szovjet Kommunista Párt kongresszusától, de azon kívül, hogy Hszi Csin-pinget harmadjára is megválasztották, mégis szolgált meglepetésekkel.

Kommunista pártkongresszus Kínában
 
Kommunista pártkongresszus Kínában
 
Peking, 2022. október 22. Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára (j) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök (b) mögött kikísérik Hu Csin-tao egykori kínai elnököt (k) a teremből a KKP 20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Fotó: Mark R. Cristino
 

 

Mindenki a tévés felvételekből próbálja megfejteni, hogy milyen változások következhetnek, abból, hogy ki volt ott és ki nem, mondta Benda László külpolitikai szakújságíró a Reggeli gyorsban. Hszi Csin-ping két elődje közül az egyiket például hiába is keresték, Csiang Cö-min 96 éves, betegen, de még megvan, mondta Benda, aki felhívta a figyelmet, hogy később megjelent egy másik, a reformvezetőnek számító korábbi miniszterelnök, Csu Zsung-csi, aki látványosan nem is csatlakozott a Hszi Csin-pinget éltető viharos tapsviharhoz.

Az újraválasztott főtitkár mellett ült a közvetlen elődje, Hu Csin-tao, aki eddig mindig is nagyon kerülte a feltűnést, de most jelentős feltűnést keltett, amikor "nem a saját akaratából két teremőr kivezette a a díszteremből, háromezer küldött előtt. A mai napig találgatja a világ, hogy ez a "kelletlen és váratlan változás" a rohamosan romló egészségügyi állapotának tudható-e be, amit a kínai sajtó állít, vagy a ritkaságszámba menő tiltakozásnak volt tulajdonítható - mondta Benda.

Ahogy odaszólt utódjának, úgy tűnik, nem tetszett neki mindaz, ami a kongresszuson történt. De ezt soha nem fogjuk megtudni, mondta a külpolitikai újságíró.

A kongresszuson egyébiránt rögzítették, hogy Hszi Csin-ping az eddigi szabályokat átlépve, amely szerint legfeljebb egy évtizedig lehet valaki főtitkár, és harmadik peridusra is megszavazták. Ezek alapján Benda pedig feltételezi, hogy a jövő márciusi parlamenti ülésszakban államfőnek is újraválasztják.

Erőszakosabb, nacionalistább Kínára kell-e számítani? - kérdezte a műsorvezető Bendát, aki szerinte Hszi Csin-ping "Mao Ce-tung-i babérokra vágyik", már hozzá hasonlítgatják, ugyanakkor a kínai gazdaságban véget ért az évtizedek óta zajló "nyaktörő növekedés", a gazdaság alaposan lelassult, biztos, hogy a gazdasági gyarapodás 5% alá csökken.

Benda szerint ez pedig arra kényszerítette Hszit, hogy a nacionalista retorikára, a központi ellenőrzésre, a felturbózott hadseregre, intenzívebb farkasvadász külpolitikára helyezze a hangsúlyt, tehát az élet minden szférájában megerősítette a központi ellenőrzést, mondta Benda László.