„Támogassa
A lényeg

Orbán: Magyarország elsőként ismerte el Kínát a szovjet blokkban

16/10/2023 08:31

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök Kínába utazott, ahol a két ország barátságával kapcsolatban azt mondta: "nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az egy Kína-elv mellett".

Kínába utazott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy gazdasági kérdésekről tárgyaljon. A miniszterelnök az "Egy övezet, egy út" csúcstalálkozón vesz részt.

Ugyanott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, azonban a miniszterelnök stábja nem árulta el, hogy lesz-e Orbán-Putyin találkozó – közölte az RTL. Orbán személyesen az orosz-ukrán háború kitörése előtt találkozott Putyinnal, és más európai vezető is csak telefonon tárgyalt vele.

A miniszterelnök Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel való találkozóján azt mondta, „Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz”, illetve az MTI beszámolója szerint „emlékeztetett arra, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének”.

Orbán szerint a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is, és „nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely a kezdetektől fogva következetesen kitartott az egy Kína-elv mellett”.