„Támogassa
A lényeg

Szijjártó: A Kínán kívüli világ vezetői leszünk az elektromosakkumulátor-gyártásban, ezért irigyel is minket mindenki

28/09/2023 16:20

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Nyíregyházán, a Befektetésösztönzési Konferencia sajtótájékoztatóján arról beszélt: „a következő néhány évtizedben itt, Európában azok az országok lesznek igazán versenyképesek, azok fogják tudni növekedési pályán tartani a gazdaságokat, akik az elektromos akkumulátorgyárakat meg tudják szerezni maguknak. És mi ebből a szempontból jól állunk”.

Szijjártó szerint "mi itt, Európában egyelőre a dolgoknak nem a jó végén vagyunk, tekintettel arra, hogy Európa pont kifejezetten rossz formáját éli meg akkor, amikor a világgazdaság teljes mértékben átalakul". Elég érzékletesen fejtegette, hogy úgy látja: az Oroszország elleni szankciókkal „először lábfejen, aztán térden, most pedig lassan már tüdőn lövik az európai gazdaságot”.

Továbbra is arról beszélt, hogy "a keleti nyitás stratégiája helyénvaló és sikeres volt. Tavaly a Magyarországra érkező beruházások 48 százaléka tőlünk keletről, 42 százaléka tőlünk nyugatról jött, és 10 százalékot tettek ki a magyar tulajdonban lévő vállalatok".

A miniszter szerint az európai és a kínai gazdaság szétválasztása "halálos ítéletet jelentene a kontinens számára", a kormány ezzel teljesen ellentétes megközelítést alkalmaz, ugyanis úgy véli, hogy a növekedést nagyban segíti az együttműködés a világ leggyorsabban bővülő gazdaságával.

"A következő néhány évtizedben itt, Európában azok az országok lesznek igazán versenyképesek, azok fogják tudni növekedési pályán tartani a gazdaságokat, akik az elektromosakkumulátor-gyárakat meg tudják szerezni maguknak. És mi ebből a szempontból jól állunk" – vélekedett Szijjártó. Hozzáfűzte, hogy Magyarország a lakosságszám szerint a 95. ezen a világranglistán, viszont az elektromos akkumulátorok gyártása terén a negyedik helyen áll, és hamarosan feljön a második helyre

„A Kínán kívüli világ vezetői leszünk az elektromosakkumulátor-gyártásban, ezért irigyel is minket mindenki. Ezért mindenki minden követ meg fog mozgatni annak érdekében, hogy ne érjünk el sikert minden beruházási versenyben” – fogalmazott.

(forrás: MTI)