„Támogassa
Bonyolult dolgok

Vigyázz a szádra! – A független sajtó a régiónkban

19/11/2020 17:08

| Szerző: Klubrádió/pj

A Bonyolult dolgokban a hétvégén lezajlott nemzetközi Eurozine konferenciáról számoltunk be, melynek egyik médiapartnere a Klubrádió volt. Vendégünk a régi műsorvezetőnk, Papp Réka Kinga volt. 

2020. november 19. Bonyolult dolgok (2020. november 19., csütörtök 19:00)
50:57
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit
Vigyázz a szádra!/Watch your mouth címmel rendezték múlt szombaton azt a konferenciát, melyen a régiónk újságírói, kulturális szereplői és akadémikusok vizsgálták a szólásszabadságot, a demokráciát és a függetlenséget - különös tekintettel a világjárvány árnyékában. 

Papp Réka Kinga (egykori kollégánk, a Bonyolult dolgok megálmodója) a bécsi Eurozine-nál dolgozik, mely a konferencia szervezője volt. Adásunkban mesélt a konferencián elhangzottakról.

A szombat délutáni első panelben fiatal újságírók és újságírónak tanuló diákok beszélgettek arról, ők hogyan látják a szakmájuk állapotát és jövőjét; mennyire érzik magukat biztonságban; illetve hol látják magukat tíz év múlva.

Az esti panelben a független újságírókra, tudósokra és művészekre nehezedő politikai és gazdasági nyomás volt a fő téma. A Telex.hu újságírója, Földes András bemutatta az Index történetét, és talpra állásukat.

Hasonló – de mégis más – történet a Dennik N nevű szlovák lapé, amelyik hat éve döntött úgy, hogy a tulajdonosváltás miatt többé már nem érzik a függetlenségüket biztonságban, és létrehozták a saját lapjukat. A szerkesztőség és a lap sikertörténet, ma több mint 60 000 online előfizetőjük van, és emellett nyomtatott lapot is kiadnak. Tavaly már cseh testvérlapjuk is elindult.

Szlovéniában ugyancsak szűkül a civilek és függetlenek tere, hasonló folyamatok figyelhetők meg Janez Jansa – Orbán Viktor egyik szövetségese – miniszterelnöksége alatt, mint Magyarországon, ráadásul az ottani médiában a magyar kormányközeli médiabefektetők is megjelentek tulajdonosként. 

A magyar színházi szféra ellenállásáról is szó volt, Lengyel Anna dramaturg többek között az SZFE példáját mutatta be.

A konferencia partnerei az ELTE Média; a Center for Media, Data and Society, a CEU Democracy Institute, a Partizán és a Klubrádió voltak.

Bonyolult dolgok
2020. november 19. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás