„Klubrádió
Esti gyors

Ujhelyi: A kormány megzsarolta az egyetemeket a modellváltáskor, most az Erasmusnál látják kárát

12/01/2023 20:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Ujhelyi István szerint a kormány az úgynevezett modellváltáskor, a közalapítványok létrehozásánál azzal "zsarolta meg" az egyetemeket, hogy ha nem szavazzák meg az átalakítást, amelyet erőltet, akkor nem jutnak forráshoz. Viszont ha megszavazzák, akkor intézményenként tízmilliárdok jöhetnek. Ehhez képest pont az átalakítás miatt veszítenek el forrásokat – hívta fel a figyelmet a képviselő, akit az Erasmus-program magyarországi felfüggesztéséről kérdeztünk.

2023. január 12. Esti gyors / részlet, Ujhelyi István (23.01.12.)
09:17
00:00

Brüsszelben is cáfolták Gulyás Gergely miniszter állításait, miszerint az Európai Bizottság utólag állt elő azzal a feltétellel, hogy távolítsák el a fideszes politikusokat az úgynevezett alapítványi egyetemek kuratóriumaiból.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az Esti gyorsban elmondta, az EB már novemberben konkrétan leírta a magyar kormány és a közvélemény felé, hogy a magyar vezetés nem hajtotta végre azokat a vállalásokat, amelyek például az egyetemeki közalapítványokkal kapcsolatosak, és ezt elfogadhatatlannak tartják. Egyébként a képviselő is kitett erre vonatkozó dokumentumokat – jegyezte meg.

Akikkel tárgyaltak, azok személyükben is érintettek, hiszen Varga Judit igazságügyi miniszter (tudomása szerint másfél millió forint pluszjövedelemért) a Miskolci Egyetem, Navracsics Tibor a Pannon Egyetem kuratóriumában tölt be fontos posztot. De nem egy-két politikussal van problémája a Bizottságnak, hanem azzal, hogy közpénzből finanszírozott, szinte magánalapítványokká einstandolt intézményekbe akarja átfolyatni az EU-s milliárdokat a kormány, hogy közben az elszámolása, a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabályozása, összeférhetetlenségi kérdései semmilyen európai jogi, jogállamisági követelménynek nem felelnek meg. Többről van tehát szó, mint a diákokról, általában a magyar egyetemek finanszírozásáról – összegezte.

A kormány az úgynevezett modellváltáskor, a közalapítványok létrehozásánál azzal „zsarolta meg” az egyetemeket, hogy ha nem szavazzák meg az átalakítást, amelyet erőltet, akkor nem jutnak forráshoz. Viszont ha megszavazzák, akkor intézményenként tízmilliárdok jöhetnek. Ehhez képest pont az átalakítás miatt veszítenek el olyan forrásokat, amelyekből fejleszteni, kutatni, utaztatni tudtak – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Ujhelyi István úgy fogalmazott: lehet, hogy a NER oligarchái, hatalomhoz szokott politikusai nem tudják feldolgozni, de „az együttműködés nem megvásárolható”, ezek a programok az európai közösség építéséről szólnak, ezért két oldaluk van, van egy küldő és egy fogadó intézmény. Azt sem lehet számszerűsíteni, hogy mennyiért lehet „jegyet venni” egy magyar diáknak mondjuk a Leuveni Egyetemen, hiába ígérik, „ez így teljes kamu”. Ráadásul az államháztartás közben minimum a szakadék szélén táncol, kérdés, mikor megyünk csődbe.

Elmondta, azt viszont csütörtökön megerősítette neki Marija Gabriel oktatásért, kultúráért, ifjúságért felelős biztos, hogy a 2022-ben aláírt, akár két évre is szóló mobilitási programokat tudja finanszírozni a bizottság, tehát akinek most van elnyert külföldi útja, pályázata, az rendben van, de új szerződést nem köthetnek. Ha a magyar kormány megtartja az ígéretét és teljesít minden feltételt március 31-ig, akkor folytatódhatnak a programok, de ezzel kapcsolatban Ujhelyinek erős kétségei vannak.

Az összeállítást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2023. január 12., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály