„Klubrádió
Reggeli gyors

Túl a szivárványon – Egy Európa-bajnokság margójára

26/06/2021 06:31

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Mi másról is szólhatnának M. Dénes Tamás zenés sporthírei, mint a magyar labdarúgó-válogatott EB-teljesítményéről és ami ezen túl van?

2021. június 25. Reggeli gyors-részlet (2021.06.25. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
05:05
00:00
Israel Kamakawiwi’ole Over the Rainbow azaz Túl a szivárványon című dalát hallják, mert most nem a müncheni stadion európai szövetség által megtiltott szivárványkivilágításáról szeretnék beszélni, hanem a magyar labdarúgó-válogatottról.

Jól mondta egy barátom, persze van, amit már csak politikai szempontból lehet nézni, de a labdarúgás, pont az országok szintjén nem ilyen. Pont azért is van, hogy a gondjainkról, bajainkról egyszer el tudjunk vonatkoztatni és át tudjuk adni magunkat valami másnak. Például annak az érzésnek, hogy a világ legjobb válogatottjaival is felvesszük a versenyt.

Ez egy fociőrült ország, mert a régi sikerek es balsikerek ezt kódolják bele a jövendő generációkba is. Hogy ez jól van-e így, az már egy más kérdés. Németország ellen vezetni több nemzedéknek juttatja eszébe a 3-2-ért való visszavágás lehetőségét, hogy aztán ez az álom ott maradjon valahol a szivárványon túl. Ettől függetlenül – ahogy a németek mondják – a müncheni vízicsatában elért 2-2 óriási eredmény a 2014-es világbajnok ellen, pláne úgy, hogy a németeknek labdabirtokláson kívül ötletük nem volt, hogy mit kezdjenek a magyar taktikával. A végén a számunkra százszor is nehéz 84. percben jött az egyenlítő gól. Addigra már egy ország, de lehet, hogy fél Európa tombolt a mieinkkel. Mert jó volt látni, ahogy egy csupaszív válogatott, az utolsó erőtartalékait mozgósítva küzd valamiért, ami egyszer nekünk fontos volt. Függetlenül az éppen aktuális politikától. Az egyik gólszerző Schäffer András könnyeiben benne volt minden. Az, hogy milyen közel volt a siker, és hogy amikor elillan, az milyen fájdalom. Aki nem érti, hogy miért óriási jelentőségű még a futball, annak ezeket a Schäffer Andrást Marco Rossi szövetségi kapitánnyal mutató képkockákat ajánlom.

A futball nélkül és német-magyar meccs nélkül az egész szivárványstadion nem kapott volna ekkora nemzetközi publicitást. Így az egész világ erről az ügyről beszélt, a homofób magyar pedofiltörvényről beszélt, ami óriási lökést jelentett a törvény ellen küzdőknek. Persze a törvény így is téma lett volna az Európai Bizottságban meg a strasbourgi Parlamentben, de több millió emberhez nem jutott volna el – így viszont eljutott.

Szóval sose feledjük: a futball az egytelen sport amely miatt polgárháborúkban kötöttek fegyverszünetet. Lehet utálni, lehet azt mondani, hogy 22 ember szaladgál egy labda után, és ennek mi értelme, csak sose feledjük: évtizedek óta a futball és a zene az, amely közösségi érzést képes kovácsolni ebben az országban. A politika erre mindig is képtelen volt, sőt.

A bravúros döntetlen Franciaország ellen, Portugália sakkban tartása a 84. percig és a 2-2 Németország ellen részei lesznek egy közös emlékezetnek.

Így ki lehet esni. Mert túl a szivárványon túl majd egyszer mindenki úgy fog emlékezni erre az EB-re, mint az egyik alapélményére. Hogy mennyire érdemes küzdeni a közös célokért vagy éppen az igazságtalanság és a diszkrimináció ellen.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. június 25-i Reggeli gyorsban hangzottak el.