„Támogassa
Uniszex

Transzneműként élni

3/04/2024 10:58

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Március végén az Uniszex vendége Magasházi Mónika volt, akivel az utcán találkoztunk a beszélgetés előtt. Láttuk, hallottuk, hogy transzneműként a megvetés lépten-nyomon a sarkában van. Az adásban beszélgettünk előbújásáról, arról miért használ olvashatatlan aláírást és arról is, mi történik, ha fel kell öltöznie egyik gyermeke iskolai ünnepségére.

2024. március 25. Uniszex (2024. március 25., hétfő 14:00)
47:01
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
"A transzneműség a születéskor kijelölt társadalmi nemtől (gender) és/vagy biológiai nemtől (szexus) eltérő önazonosítás vagy kifejezés. Ágoston transznemű, vagyis fiúnak született, de nőnek tartja magát, így szívesebben hord női ruhákat."

Ez a példamondat és magyarázat áll az idegen szavak szótárában a transzneműség szócikk alatt. A kiszolgáltatottság, a bántalmazás, a lenézés, a kigúnyolás, a kirekesztettség már nem szerepel a leírásban.

Magasházi Mónikával a stúdióbeszélgetés előtt az utcán találkoztunk, láttuk, hallottuk, hogy a megvetés lépten-nyomon a sarkában van. Olyannyira erősen megbámulták az emberek – egyesek még egy-egy halk, de hallhatóan kimondott megjegyzést is megengedtek maguknak –, hogy néhány pillanatra szinte mi is a bőrünkön éreztük, Mónikának mivel kell megküzdenie napi szinten. Vele beszélgettünk az Uniszexben transzneműségről – az interjú apropóját a Transznemű láthatóság napja adta, amely idén húsvét vasárnapra esett: ez egy nemzetközi kezdeményezés, melynek célja „felhívni a figyelmet a transz közösségre és megerősíteni ezen a napon is, hogy a transz emberek a társadalom egyenjogú tagjai”.

 
Magasházi Mónika, aktivista, a Transzegészségközpont létrehozója l Forrás:  Instagram
 

Mónika elmeséli előbújásának történetét, azt, hogy miképpen dolgozták fel a hírt a családtagok, barátok, miért nincs már szinte egyetlen olyan ruhája sem abból a hosszú időszakból, amikor még férfiként élt, mi történik akkor, ha fel kell öltöznie egyik gyermeke iskolai ünnepségére  – és arról is, hogy miért írja alá a hivatalos papírokat szinte olvashatatlanul. Műsorunkból kirajzolódni látszik a transzneműek élete ma, Magyarországon. És nem tűnik túlságosan reményteljesnek a kép.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. március 25., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért