„Támogassa
Uniszex

Fiatalság a szivárvány alatt

13/01/2024 15:24

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Már jó ideje parázsvita folyik a magyar gyermekvédelmi törvény széles körben melegellenesnek ítélt módosítása miatt Magyarországon és az EU-ban egyaránt. Arról, hogy ennek a jogszabálynak a nyilvánvaló provokatív jellegén túl milyen hatása van azokra a fiatalokra, akik maguk is az LMBTQI-közösséghez tartoznak viszont kevés szó esik. Az Uniszex adásában Kutassy Dorottyával, a Háttér Társaság oktatási projektfelelősével róluk beszélgettünk.

2024. január 08. Uniszex (2024. január 08., hétfő 14:00)
51:45
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Ki védi meg a gyerekünket az iskolában? Sok szülő teszi fel magának a kérdést. Az iskoláskorú gyerek kezét már nem foghatjuk állandóan, egy olyan közegbe kerül, ahol csak magára számíthat. Jó esetben persze a tanárok és a társai is mellette állnak. Ideális helyzetben pedig a rendszer is. Az LMBTQI gyerekekről viszont nem vesz tudomást a rendszer. A tanárok nincsenek felkészítve az őket érő atrocitások kezelésére. Nincs protokoll, nincs válasz. Mit tehet a gyerek, ha a szexualitása miatt bántják?

Szólhat például a tanárainak, de ahogy minden más típusú iskolai bullying esetében, itt is meg van a lehetősége annak, hogy ezzel csak újabb bántásnak teszi ki magát. Kutassy Dorottya szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs egy védelmi rendszer, egy eljárás, amit az iskolák követni tudnának. Sőt, a tanárok sincsenek felkészítve az LMBTQI fiatalok problémáinak kezelésére. Van ugyan képzés, de nem jár érte kreditpont, ezért kevesen végzik el a kurzust.

LMBT gyerek Pride tinédzser
 
Fotó: Ted Eytan / foráás: medium.com 
 

A tinédzserkor minden fiatal életében az énkeresésről, az önmeghatározásról szól, és persze ilyenkor kezdenek el ismerkedni a fiatalok a szexualitással is. Egy olyan fiatalnak, akit épp emiatt gúnyolnak ki a többiek, ez sokkal nehezebb feladat. A Háttér Társaság kutatásai alapján jobb a helyzet az utóbbi években, de még mindig sok példa van a nemi hovatartozás miatti lelki és fizikai bántalmazásra. A helyzet pedig addig nem fog alapjaiban változni, amíg nemhogy jelzőrendszer, használható segítség sincs az iskolákban, de olyan törvények születnek, amik maguk is diszkriminatívak.

A Freak Show c. film trailere 2017-ből. A főhős, aki elutasít minden fajta nemi besorolást, elindul a bálkirálynő választáson – arról beszél, tinédzsernek lenni mindenki számára annyi, mint kilógni a sorból.

Az adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. január 08., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért