„Támogassa
Uniszex

Csak az igen jelent igent

1/01/2024 15:28

| Szerző: Kerekes Bori/Klubrádió

Függetlenül attól, hogy hogyan éljük meg, minden szó vagy tett, amitől fenyegetve érezzük magunkat, erőszaknak számít. Akkor is, ha megvédtük magunkat, akkor is, ha nem tekintünk magunkra áldozatként. Lelki terror, verbális abúzus, bullying, prostitúció, háborús erőszak, nemi erőszak, vagy épp a szex, amibe beleegyeztünk, mégis azt érezzük, hogy elvesztettük a kontrollt. Kovács Gellért és Kerekes Bori a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség munkatársával, Juhász Borbálával beszélgetett az Uniszexben.

2024. január 01. Uniszex (2024. január 01., hétfő 14:00)
51:52
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Erőszak-e, ha a cingár férfiba belekötnek az utcán? Erőszak-e, ha egy nő külsejére megjegyzéseket tesznek? Lehet-e erőszakos egy közös megegyezésen alapuló szexuális aktus? Mindannyian más megküzdési mechanizmusokkal válaszolunk az ellenünk irányuló támadásra. Van, aki erőszaknak él meg egy helyzetet, míg más nem. A válasz mégis mindegyik kérdésre alapvetően igen. Minden, amitől fenyegetve, megfélemlítve vagy megalázva érezzük magunkat, erőszak.

 

Juhász Borbála szerint a szexuális felvilágosítás helyett pornófilmekre alapozó fiatalok esetében gyakran fordul elő, hogy egy közös megegyezésen alapuló szexuális együttlét is erőszakossá válik. Pedig már felnövekvőben van egy olyan generáció, aminek a nőtagjai nem tekintik bóknak a külsejükre tett megjegyzéseket, az utcán kapott beszólásokat.  

Nem szeretjük az áldozat szót. Ez a szó elesettséget, kiszolgáltatottságot, gyengeséget, megaláztatást is jelent. Pedig sokszor a magabiztos, sikeres, életvidám, talpraesett emberekből is lehet áldozat. Az erőszak nem feltétlenül gyengeség vagy kiszolgáltatottság szerint válogat. A kapcsolaton, családon belüli, társ- vagy anyagi függőségen alapuló erőszak viszont módszeresen felépíti a kiszolgáltatottságot, sosem egyből a pofonnal kezdődik.

 
Kép: Pixabay
 
 

Erőszaknak nemcsak áldozatai, hanem szemtanú is lehetünk. Ha nem is mindig látjuk, sokszor érezzük, sejtjük, hogy valami nincs rendben. Utóbbi esetben ismeretlenül nehéz közbeavatkozni, puhatolózni lehet. Ha a nyílt utcán vagy tömegközlekedésen, munkahelyünkön vagy bármilyen nyilvános közegben viszont a két szemünkkel látjuk, hogy valakivel erőszakoskodnak, jó lenne nem hátat fordítani. Az erőszakhoz hasonlóan fájó egyik legnagyobb bántás ugyanis a közöny. Mégis sokan szemet hunyunk. Hogy miért? Többek között erről is bővebben hallhatnak az Uniszexben.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. január 01., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért