„Támogassa
Útszélen

Téli szünet – Józsa Márta jegyzete

2/10/2022 15:23

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A kormány végre megtalálta a megoldást a télre: ne legyen suli. Így legalább az állam is spórolni tud, és ezt még érvnek is nevezik.

2022. október 02. Útszélen-részlet (2022.09.29. Józsa Márta jegyzete)
02:06
00:00
Azon tűnődöm, hogy hol lesz majd lakóhelyem, munkahelyem még csak-csak, valahogy csak sikerül a túlélési gyakorlat.

Hogy hogyan vesznek oda olyan fogalmak, mint az otthon melege, a téli vakáció, ne adj’ isten a síszünet – bár azért az tudjuk, hogy éppen ez a forma sohasem volt a tömegek mulatsága. Sem Borsodban, sem az Ormánságban, de még itt a Nagykörúton kívül, s belül sem.

Sebaj, legalább hosszú lesz a téli szünet, cserébe elmarad az őszi. Így legalább majd ülhetnek otthon a gyerekek, addig sem kell majd gondoskodni a tizennyolc fokos közintézményekről, ha valaki megfázik, azt otthon, a fűtetlen lakásban teszi, majd ír neki az orvos távreceptet, persze ha talál valaki orvost a távban. A dokik most amúgy is mással vannak elfoglalva, részint azon fájhat a fejük, hogy mikor államosítják vajon a praxisukat, részint meg azon, hogy milyen gyógyszert írhatnak fel annak, aki egy már egy szelet kenyeret sem tud megvenni, nemhogy egészséges étkezés, meg ilyen izék. No meg egyeseknek azzal a morális kérdéssel kell megküzdeniük, hogy tényleg kínozni akarják-e az abortuszbizottságon műtétre kényszerülő anyákat a szívhang-vizsgálattal.

De nem akarom felsorolni mindenki nyomorát, elég kinek-kinek a sajátja. Csak úgy látom magam előtt, hogy a kormány végre megtalálta a megoldást a télre: ne legyen suli. Így legalább az állam is spórolni tud, és ezt még érvnek is nevezik. A már megszületett, többségükben tervezett gyerekek szülei a szabad szemmel nem látható gyessel, családi pótlékkal kénytelenek számolni. A meg nem születők anyjára másfajta megaláztatás vár.

Ami fontos: hogy tervezni ne tudjon senki, és akkor se érezze magát egy pillanatnyit sem biztonságban, ha ezt e nehéz időkben megtehetné. Mondjuk hogy előre eltervezze: mikor vegye ki a szabadságát, hogy a gyerekkel elmenjen egyet kirándulni az őszi szünetben. A jobbágy ne rendelkezzék se a pénzével, se a szabadságával, de még a testével sem.

Hát itt ahogy sejtjük egy ideje: mi, akik jöttünk ide vagy maradtunk: bizony most itt lakunk. Így jártunk. És itt fogunk élni.

Józsa Márta jegyzete a 2022. szeptember 29-i Útszélenben hangzott el.

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!