„Támogassa
Reggeli gyors

TASZ: Péterfalvinak az lett volna a feladata, hogy kimondja a rendszerszintű jogsértést

2/02/2022 12:02

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Péterfalvi Attila úgy állt hozzá a Pegasus megfigyelési ügyhöz, mint az a védőügyvéd, aki a védence súlyosbításért fellebbezik, mivel neki az állampolgárokat kellene védenie, nem pedig a titkosszolgálatokra alakított törvényt. Az adatvédelmi biztos vizsgálata nem jelenti az ügy végét, a Társaság a Szabadságjogokért hat megfigyelt érdekeit védi, végig járják a magyar jogorvoslati lehetőségeket, és ha máshogy nem megy, Strasbourghoz fordulnak. Egy belga diák megfigyelése miatt már amúgy is megállapítható szerintük, hogy uniós jogot sértettek a lehallgatások engedélyezésével.

2022. február 02. Reggeli gyors - részlet 22.02.02. Remport Ádám
12:10
00:00

Péterfalvi Attila vizsgálódásánál "kilóg a lóláb", ugyanakkor Remport Ádám, a TASZ jogvédője szerint a magyar civilek és újságírók lehallgatása  pusztán formailag valószínűleg tényleg megfelelt a törvényeknek, "hiszen a törvények a megfigyelések végrehajtóira vannak szabva".

Péterfalvi a Klubrádióban kedden azt mondta, az adatvédelmi hivatal nem csak formailag, hanem tartalmileg is vizsgálta a Pegasus-ügyben kiadott engedélyeket, de a jogvédők szerint a törvények olyan tág kereteket adnak a megfigyelésekhez, hogy akárkit meg lehet figyelni. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak ugyanakkor Remport szerint a jogvédelmet kellene propagálnia, és Péterfalvinak is inkább "az lett volna a feladata, hogy kimondja ezt a rendszerszintű jogsértést", ahogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már kimondta Magyarország kapcsán, hogy rendszerszintű a probléma, mert akárkit meg lehet figyelni bármilyen ürüggyel.

 
210726tünt2
 
tüntetés, lehallgatás, pegasus, momentum
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Remport szerint Péterfalvi Attilának erre kellett volna felhívnia a figyelmet, ehelyett azt mondta, nincs itt semmi látnivaló, és valóban, a titkosszolgálatok igényeit kiszolgáló törvényeknek minden megfelelt.

Hogyan tovább? A TASZ hat magyar megfigyeltnek is jogi képviseletet nyújt, az ő ügyeiket minden lehetséges magyar jogorvoslati fórumra el fogják vinni, ha pedig itt nem érnek el sikert, akkor Strasbourgig mennek. Már az Európai Bizottságnál panaszt is tettek az egyik ügyfelük miatt, mivel az említett belga diák, aktivista megfigyelése uniós jogot is sért. A TASZ felajánlotta a civil szféra és a független sajtó képviselőinek, hogy képviselik őket Strasbourgban, akkor is, ha csak ki vannak téve a lehetőségnek.

Szerinte helytálló az a megállapítás, hogy Péterfalvi úgy viselkedett ebben az ügyben, mintha egy védőügyvéd fellebbezne súlyosbításért, hiszen Péterfalvi a vizsgálatot lezáró jelentés végén azt írta, hogy feljelentést tesz az adatokat kiszivárogtatók ellen: "tehát azok ellen, akik megpróbálták a visszaélésekkel szemben védeni azok áldozatait, ahelyett, hogy a visszaélések ellen lépett volna fel".

"Attól, hogy valami törvényszerű, még nem lesz jogszerű" - mondta Remport, magyarázatként pedig hozzáfűzte, hogy az, hogy valami törvénybe van iktatva, még nem biztos, hogy feltétlenül megfelel olyan alapjogi elvásároknak, mint az emberi jog. Szerinte a törvény betűje igenis kritika alá vehető jogi és filozófiai szempontból is, mert ha az írott törvény nem tart tiszteletben bizonyos emberi jogokat, az nem is nevezhető valódi jognak. "Fel kell lépni ellene".

Report szerint ez egy olyan ügy, amiben el lehet elérni valamit. Izraelben például egy partnerükkel együtt pert indítottak, hogy kiderüljön, hogyan kaphatott a szoftvert lefejlesztő cég engedélyt arra, hogy egy, az emberi jogokat bizonyítottan nem tisztelteben tartó országba kiberfegyvert exportálhasson. "Még nem ismerjük a teljes listát, az NSO pedig ellentmondásosan nyilatkozik: egyszer azt mondják, hogy minden visszaélést kivizsgálnak, ami szerint van egy listájuk arról, hogy ki és hogyan használta a szoftvert, máskor meg azt mondják, nem is látnak rá, hogy ki hogyan használja a szoftvert, mert akkor belelátnának más országok nemzetbiztonsági szolgálatainak működésébe. Ez Remport szerint is valós kockázat valóban.

Azok után, hogy izraeli állampolgárokat is megfigyeltek, valamennyire az ottani közvélemény is érdeklődik, ami Remport szerint nekünk magyaroknak is jó, hiszen ha elindul egy vizsgálat, akkor szerinte a magyar állampolgárok megfigyelését is komolyabban fogják venni.