„Klubrádió
Reggeli gyors

Százszor annyi pénz megy a turizmusba, mint az iparba

16/07/2020 10:11

| Szerző: Klubrádió

Hogyan fordítja a válsághelyzetet a maga és körei javára Orbán Viktor? Jól látható, hogy abba az ágazatba, amiben vastagon benne van, ömlik a pénz.

2020. július 16. Reggeli gyors - részlet 20.07.16. Várhegyi Éva
08:37
00:00

A járvány okozta válság, a kereslet csökkenése nehéz helyzetbe hozott számos termelő vállaltot, sokat a csőd szélére is sodort. A kormány nagylelkűen segítséget nyújtott a túléléshez, a kilábaláshoz uniós forrásból. Átlagosan 25 millió forintot. Megjegyzendő, hogy a versenyképességi programban közepes és nagyvállalatokról is szó van – emlékeztetett Várhegyi Éva, a Pénzügykutató ZRt. tudományos tanácsadója. Szijjártó Péter a programot értékelve külön megemlítette, hogy a cégek zöme magyar. Az ilyen megkülönböztetés egyébként nem fér bele az európai értékrendbe. Mint ahogy az a törvény sem, amely a válságra hivatkozva gyakorlatilag korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon, miközben a kormány pénzt is ad magyar vállalatoknak arra, hogy külföldön vásároljanak. Júliustól pedig megszüntette azokat az adó- és egyéb kedvezményeket, amelyek segítették a vállalkozásokat a munkaerő megtartásában, a túlélésben.

A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna nyitó?
 

A turizmusban más a helyzet. Ebben az ágazatban Orbán Viktor családja, baráti köre vastagon érdekelt – jegyezte meg Várhegyi Éva. A külföldi gyakorlat az, hogy ha az állam segíteni akar, és tőkével –bár ez nem jellemző-, akkor tulajdonrészt vásárol. Ha újra beindult az üzlet, megtörténik a visszavásárlás. Csak úgy nem osztogat pénzt az állam. Ezzel szemben Magyarországon a kiszemelt szállodák vissza nem térítendő támogatást kapnak. A legkeményebb válság alatt is dübörgött a Kisfaludy-program. Amíg egy nagy ipari üzem kapott 25 millió forint támogatást, addig egy vidéki szálloda ennek a százszorosát(!), azaz 2,5 milliárdot. Átlagosan. De az átlag sok mindent elfed. Várhegyi Éva információi szerint a teljes kiosztott pénz mintegy fele Orbán szűkebb körénél landolt. Mészáros, Tiborcz, Garancsi, Csányi, Hernádi érdekeltségeinél, Mészáros Lőrincnél például 18 milliárd.

A közgazdász szerint ezekből az adatokból egyértelműen kiviláglik, hogy Magyarországon a válságból való kilábalást is személyes vagyonszerzési érdekek vezérlik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020.07.16. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes