„Klubrádió
Esti gyors

Egy hajóban, egy üzletben

15/06/2020 21:25

| Szerző: Klubrádió

Mi azzal a baj, ha politikusok, a hozzájuk közel álló vállalkozók, celebek együtt vitorláznak? Semmi. A baj az, hogy közpénzeket kapnak. Viszont mi a pénztárcánkkal is szavazhatunk.

2020. június 15. Esti gyors - részlet 20.06.15. Merényi M. Miklós
00:00
00:00

Nem mondhatni, hogy a hazai turizmusra a legjobb idők járnak, ha a vendégforgalmat nézzük. Viszont mondhatjuk, ha a tulajdonviszonyok alakulását vizsgáljuk alaposabban, és azt, hogy kik jutnak közpénzhez még a járványos időkben is, szinte számolatlanul, turizmusfejlesztési célra, idegenforgalmi beruházásokra, vagy csak működtetésre.

A K-Monitor készített egy úgynevezett NER Hotel térképet, amelyen mintegy 300 szállodát, idegenforgalmi szempontból fontos és minden bizonnyal jövedelmező helyet tüntettek fel. Ezek mind a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez köthető tulajdonosok kezében vannak. A Balaton, a Nyugat-Dunántúl ebből a szempontból is kiemelt része az országnak.

 

Orbán Viktor nem titkolt célja, hogy az ő politikájához kötődő vállalkozói réteget hozzon létre, azt megerősítse. Látszólag legális formában zajlik mindez, kedvezményes hitelekkel, vissza nem térítendő támogatásokkal, célzott közbeszerzésekkel. A közpénz mindig ugyanazokat gazdagítja, a politikailag exponált személyekhez köthető –mondjuk úgy- üzletembereket. Hosszú évek óta forognak nevek a közéleti hírekben, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, a Csányi-Garancsi-Hernádi trió, és a sor egyre hosszabb lesz. A politikailag exponált személyek fogalmát a nemzetközi gazdasági életben régóta használják, ha visszaélésekről van szó. Magyarországon a NER-lovag kifejezés kapcsolódik e témakörhöz.

Merényi M. Miklós a K-Monitor munkatársa az Esti gyorsban elmondta, hogy térképük összeállításában önkéntesek segítettek, s voltak olyanok is, akik pénzzel támogatták a projektet. Véleménye szerint már nem csak néhány újságírót zavar ez a szemérmetlen gazdagodás, hanem nagyon sok olvasót, hírfogyasztó polgárt is.

Amennyiben kíváncsi a NER Hotelek térképére, itt találja. Az ötletgazdák szerint pénztárcával is lehet időnként szavazni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bodnár Boglárka.

Esti gyors
2020.06.15. 18:00
Műsorvezető: Dési János