„Klubrádió
Reggeli gyors

Rekordokat döntött Mészáros Lőrinc, de nem pihen

5/06/2020 13:59

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, az állam ezekben a koronavírusos időkben is ott van a „nemzeti tőkések” mellett, és segíti őket. Mészáros Lőrinc családi cége hatalmasat nőtt tavaly, és már idén is pénzénél van. Más NER-vállalkozóknak sem kell aggódniuk – erről beszélt a közpénzek felhasználását és a hazai korrupciót vizsgáló K-Monitor munkatársa, Merényi M. Miklós.

2020. június 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Merényi M. Miklós 2020.06.05.
09:35
00:00

Kis híján 12 milliárd forint osztalékot vesznek ki a tulajdonosok a Mészáros és Mészáros Kft-ből, miután a cég bevétele tavaly 68 százalékkal nőtt. Ez rekord a kormányközeli felcsúti üzletember legrégebbi, családi vállalkozásának történetében. A 11, 8 milliárdos osztalék nagyjából megegyezik a cég tavalyi nyereségével, ami 11,85 milliárd forint volt, szemben a 2018-as valamivel több mint 5 milliárddal.

A közpénzek felhasználását és a hazai korrupciót vizsgáló civil szervezet, a K-Monitor munkatársa, Merényi M. Miklós hangsúlyozta, a Mészáros és Mészáros Kft. a vállalkozó cégcsoportjának csak egyik eleme, ezen kívül még számos társaságban van tulajdona. Mészáros összes vállalkozásának beszámolója még nem nyilvános, de már így is látszik, hogy cégcsoportjának építőiparban érdekelt tagjai tavaly több mint 200 milliárdos árbevételt értek el, tehát a családi cégből kivett osztaléknál lényegesen magasabb összeggel gyarapodhat Mészáros Lőrinc személyes vagyona. Ráadásul a társasági adójából félmilliárd forintot nem az államnak, hanem a tao révén látványcsapatsportokra, közte vélhetően Felcsútra, saját focicsapatának juttatott. 

 
Mészáros Lőrinc Fotó: MTI
 

A civil szervezet munkatársa azt is kiemelte, hogy ezek a cégek jóval az iparági átlag fölötti nyereséget termelnek. A számok pedig megmutatják, milyen eredményeket hoz a rendszeresen állami megrendelésekkel ellátott „nemzeti tőkéseknek”, hogy a hatalom különféle módon segíti a tevékenységüket.

És nem csak az építőiparban. Merényi M. Miklós példaként említette, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus-járvány miatt megrogyott turizmus támogatására 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki, amiből Mészáros Lőrinc vállalkozásai 20 milliárdot kaptak, de a többi pénz is nagyrészt egyéb, NER-hez kötődő vállalkozóknak ment. Mindez úgy történt, hogy Mészáros Lőrinc szállodalánca kirúgott nyolcszáz alkalmazottat.

A K-Monitor munkatársa azt is megemlítette, hogy a jövőben kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltetheti Magyarországon a kaszinókat, és az eddigi öt helyett hét egységet vihet az a megbízható szerencsejáték-szervező, akivel a kormány megállapodik. Az egyik esélyes Garancsi István. Ő áprilisban öt fővárosi kaszinó tulajdonosa lett a tavaly elhunyt Andy Vajna után és a soproni kaszinóban is érdekelt. Azzal pedig, hogy a jövőben már hét kaszinója is lehet valakinek, megnyílt a lehetőség számára, hogy megszerezze a vélhetően a Balatonnál megnyíló új szerencsejátékhelyet is.

Mészáros Lőrinc családi cégénél 2020-ra 20-25 százalékos árbevétel-növekedést vár, teszik ezt úgy, hogy a tervezett pénzek 90 százalékára szerződések, illetve megnyert közbeszerzések által már megvan a biztosíték. Többek között a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítására és az új paksi atomerőművel kapcsolatos munkákra készülnek, valamint további környezetvédelmi megrendeléseket is szeretnének elnyerni.

Úgy tűnik, tehát, hogy az állam ezekben a koronavírusos időkben is ott van a „nemzeti tőkések” mellett, és segíti őket – mondta a K-Monitor munkatársa.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Merényi M. Miklóssal
2020. június 05., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert