„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiemelt beruházás lett a Gellért-hegyi sikló

14/07/2020 15:12

| Szerző: Klubrádió

A kerületi és a fővárosi önkormányzatnak vannak feltételei, de támogatják a kormány tervét, mely szerint sikló épüljön a Gellért-hegyen.

2020. július 14. Reggeli gyors - részlet 20.07.14. V. Naszályi Márta
06:21
00:00

A kormány annyira komolyan gondolja a Gellért-hegyi sikló megépítését, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Citadella átalakításával együtt. Ez persze nem föltétlenül jó, mert azt is jelenti, hogy az engedélyeztetési és egyéb hatósági ügyeket is a kezébe vette. „Tisztult” a tulajdonosi szerkezet is, színre lépett Kreinbacher József milliárdos.

Ezzel együtt a fővárosi és a budavári önkormányzat is hajlandó támogatni a beruházást bizonyos feltételekkel. V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere ismertette a Reggeli gyorsban, hogy melyek ezek.

Először is a jövőben csak a sikló szállítsa föl a turistákat a hegyre. Buszokkal ne lehessen fölmenni. Főszezonban 300-400 turistabusz is közlekedik a Várhegyen, és a Gellért-hegyen, ennek véget akarnak vetni. A buszoknak a Déli pályaudvar felhagyott területén jelölnének ki várakozó helyet. A sikló a Rácfürdőtől indulna.

Magyarországi képek - Budapest - Citadella
 
Citadella 
MTI Fotó: Manek Attila
 

A második feltétel, hogy csak annyi fát vágjanak ki, amennyit feltétlenül szükséges. A sikló először alagútban menne, majd oszlopokon haladna a fák koronaszintjén, tehát nincs szükség nagy terület kiirtására. A Citadella átalakításával elhelyezhetők a beruházáshoz kapcsolódó funkciók, mint például éttermek, tehát új épületekre sincs szükség. Az önkormányzatok ragaszkodnak ahhoz is, hogy a kivágott fákat ott helyben pótolják, ne más területen.

A Gellért-hegy jelentős része természetvédelmi terület, a hőforrások és barlangok különösen nagy értéket képviselnek, az épített öröksége pedig a világörökség része. A sikló terve több, mit száz éve megfogalmazódott, de eddig sosem valósult meg. A mostani elképzelés szerint kötélpályával kötnék össze a Gellért-hegyet és a Várhegyet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
20.07.14. 06:00
V. Naszályi Márta