„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szándékosan rontja az oltás hitelét a kormány?

23/02/2021 13:09

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elképesztően belefolyt a politika az orvosszakmai kérdésekbe a járvány kapcsán. Eltitkol információkat, jogszabályokat módosít. Ám nem mindenható. A piac megoldja.

2021. február 22. Megbeszéljük - részlet 21.02.23. Kunetz Zsombor
14:29
00:00

A semminél minden jobb. Körülbelül ezzel lehet érzékeltetni, hogy mi történt az elmúlt napokban a járvánnyal kapcsolatban. Az engedélyezett vakcinákból kevés van, Orbán Viktor engedélyeztette az orosz és a kínai oltóanyagot is, amelyekkel szemben a világ nagy részén vannak fenntartások. Főleg azért, mert nincs róluk információ. A kínai vakcináról létezik egy termékleírás, állítólag ennek alapján lehet használni Magyarországon, de ez nem az a hivatalos irat, amit alkalmazási előírásnak hívnak. És itt nem arról van szó, hogy játszanak a szavakkal, az utóbbi dokumentáció tesztelési eredményeken alapul, bizonyítja, hogy az oltóanyag hatásos, és ilyen-olyan mellékhatásai lehetnek. Ezeket a mellékhatásokat –amelyek egyébként minden vakcinánál vannak- ismernie kell az orvosnak, akkor is, ha százezerből egy esetben fordul elő.

Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő úgy véli, hogy az egész oltási tervnek nevezett valami, és a vakcinabeszerzés nem más, mint egy nagy adag politika. Szakmai kérdéseket tereltek át a politika térfelére.

2021. február 22. Esti gyors - részlet 21.02.22. Kökény Mihály
07:54
00:00

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter szintén az információhiányt említi első helyen. A kormány kénye-kedve szerint változtat a jogszabályokon, a háziorvosok, akiknek meg el kellene látniuk az embereket, ott vannak tehetetlenül. Nem tudják tájékoztatni a pácienseket, mert nekik sem mondanak semmit a vakcinák hatékonyságáról, biztonságosságáról. Kökény Mihály szerint csak hónapok kérdése, és a probléma megoldódik az állami totojázás ellenére is.

Amint lesz elegendő oltóanyag, vagyis lesz kínálat, a szabad piac beindul. Egyébként ez a maszkok kínálatán már látszik.

Az interjúkat a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Megbeszéljük/Esti gyors
2021.02.22.
Műsorvezető: Szénási Sándor/Dési János