„Támogassa
Reggeli gyors

Robbanás lesz a világ gazdaságában. De milyen?

18/02/2021 12:11

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem meglepő, hogy különböző szakértők mást és mást prognosztizálnak a járvány utáni gazdasági helyzetre. Lehet hihetetlen fejlődés, de lehet az is, hogy kipukkad egy buborék.

2021. február 18. Reggeli gyors - részlet 21.02.18. Inotai András
08:07
00:00

Amikor nagy válság van, netán tőzsdei krach, akkor a gazdaságban megnő a pszichológiai tényezők szerepe, akár 90 százalékos arányig is. Most a világban általános a bizalom, szinte mindenki úgy véli, hogy azokkal a hatalmas összegekkel, amelyekkel az egyes országok, vagy azok közösségei megpróbálják újra beindítani a gazdaságukat, meg lehet teremteni egy hosszabb távú fejlődés lehetőségét. Ugyanakkor általános jelenség az eladósodás. Zajlik egy technológiai váltás, amely például az autóiparban látszik jól, feljövőben a környezetvédelemmel kapcsolatos ipar, a járvány miatt szárnyal a gyógyszeripar, tehát csúcsokat döntenek bizonyos tőzsdeindexek. Mindez persze spekulációra ad okot, különösen akkor, amikor a kisbefektetők is azzal szembesülnek, hogy reálkamatot alig tudnak elérni egyéb befektetéseken. Itt is a pszichológia működik, a bizalom megléte, vagy hiánya befolyásolja az emberek döntéseit.

Inotai András közgazdász professzor szerint globális együttműködésre van szükség. Most kell figyelni arra, hogy ne fújódjék fel egy világgazdasági buborék, amelynek kipukkadása után csak a rengeteg adósság marad. Különösen igaz az együttműködési kényszer az eurózónára, amelyen belül meg is valósítható. Ahol a gazdaságba bepumpált pénzt a munkahelyek fenntartására, a jövő technológiáinak bevezetésére, a kis- és középvállalkozások fejlesztésére költik, ott jól ki lehet jönni a válságból. A különutas országok rosszul fognak járni. Inotai András szerint a közös gazdasági kormányzás erősítése a megoldás az Európai Unión, illetve az eurózónán belül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2021.02.18. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre