„Klubrádió
Esti gyors

Pszichológushoz küldené Tarlóst Horn Gábor

26/08/2019 19:21

| Szerző: Klubrádió

Kormánybuktatási kísérletnek tartja a kampányt Tarlós István főpolgármester, aki szerint "régi, sértett SZDSZ-esek" vannak ennek hátterében. Volt párttársa, Horn Gábor azt mondta, ez nevetséges, de pszichológus segítségére is szükség lehet, ha Tarlós úgy érzi, egy tíz éve megszűnt párt üldözi.

2019. augusztus 26. Esti gyors / részlet, Horn Gábor (19.08.26.)
06:41
00:00

Horn Gábort, a Republikon Intézet elnökét, az SZDSZ volt kampányfőnökét arról kérdeztük, hogy hirtelen felbukkant három ismeretlen főpolgármester-jelölti aspiráns a Fidesz által támogatott Tarlós István, az ellenzéki Karácsony Gergely, valamint Puzsér Róbert, Thürmer Gyula és a volt futballista, valóságshow-szereplő Berki Krisztián mellett.

Horn lehet annyira kiélezett a helyzet, hogy néhány száz szavazaton múlik a győztes kiléte, de szerinte nem ezzel dől majd el az október 13-i választás, a budapesti szavazókat érdemes komolyan venni. Megjegyezte: Thürmer Gyuláék (a Munkáspárt) összeszedték a 20 ezer aláírást az európai parlamenti választási induláshoz, viszont csak 14 ezren szavaztak rájuk országosan.

Aki bezavarhat, az Puzsér, mert neki vannak támogatói, programja, bizonyos értelemben múltja is, hiszen január-február óta foglalkozik az indulással. Az a kérdés, ki tud majd jobban mozgósítani: a Fidesz korlátlan erőforrásokat vethet be, Karácsonyék viszont szintén január óta kampányüzemmódban vannak.

Arról is kérdeztük (volt SZDSZ-esként) Horn Gábort, hogy Tarlós István pár napja egy interjúban azt mondta: régi, sértett SZDSZ-esek vannak a háttérben. Szerinte ez megmosolyogni való, de „pszichológusra is szüksége lehet” a politikusnak, ha még mindig úgy érzi, hogy egy 10 éve nem létező párt üldözi. Horn félig viccesen megjegyezte: Tarlós maga egy sértett SZDSZ-es, akár rá is lehetne érteni ezt a kitételt. Ő pedig sose gyűlölte Tarlós Istvánt - tette hozzá.

Tarlósnak lehet lelkiismeret-furdalása a saját életútjával szemben, liberális várospolitikusként indult, sértett félként távozott '94-ben, amikor koalícióra léptek az MSZP-vel, választást veszített az SZDSZ-es Demszkyvel szemben, és ezzel a kilenc évvel se nagyon lehet büszkélkedni. Sőt, ahelyett, hogy az eddigi eredményeivel állna ki (ha lehet), ahelyett egy régmúltból elővarázsolt, nem létező történettel próbálja megszólítani azokat, akiknek még megvan az SZDSZ-fóbiájuk, vagy elhitték Orbán Viktornak, hogy minden rossz forrása a liberalizmus.

Amennyire ő látja, Karácsony Gergely körül fiatal, lelkes, a politikai kommunikációban teljesen új arcok vannak, nem SZDSZ-esek, sőt, maga Karácsony is sokkal inkább baloldali, mint liberális. „Nem tudom, ki hívogatja éjszakánként Tarlóst, de üzenem neki, hogy aludjon nyugodtan tőlünk (...), az SZDSZ nem kavar már bele semmibe a politikai életben, annak a történetnek nagyjából 2009-ben vége lett.”

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Esti gyors
2019. augusztus 26., hétfő 18:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes