„Klubrádió
Reggeli gyors

Már nem olyan óvatos Tarlós

11/07/2019 11:31

| Szerző: Klubrádió

Magabiztosabban ígér Tarlós István főpolgármester, mióta elkezdődött az önkormányzati választási kampány. Korábban úgy tűnt, ügyel rá, hogy csak akkor tegyen fontos bejelentéseket, ha arról végleges döntés született a háttérben. Ezért utalhatott egyértelműen arra, hogy végre megoldja a 3-as metró klimatizálását és a parkolási rendszer problémáit is. Ezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy a kampány legfontosabb témái között lesz a parkolás – véli Király Dávid, a Republikon Intézet elemzője.

2019. július 11. Reggeli gyors-részlet/Interjú Király Dáviddal (2019.07.10.)
08:25
00:00
Igen nehezen tudja hitelesen elmondani magáról az önkormányzati választási kampányban az ellenzék részéről a Fidesz kiszolgálásával vádolt Tarlós István főpolgármester, hogy független politikus – mondta Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője. Emlékeztetett rá, hogy Tarlós már 2006-ban a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt volt, aztán a párt fővárosi frakcióvezetője, 2010 óta pedig szintén a Fidesz támogatásával indult a választásokon.

Az elemző arról is beszélt, jellemző, hogy a főpolgármester az elmúlt években igyekezett minden fejlesztést vagy politikai döntést akkor bejelenteni, amikor az azokról folytatott egyeztetések már véget értek, így biztosra mehetett. Most azonban, amikor már csak három hónap van vissza az önkormányzati választásig, Tarlós sokkal magabiztosabban ígér, úgy hogy az adot kérdésben még csak elkezdődtek az egyeztetések.

Ilyen a 3-as metró szerelvényeinek klimatizálása, amit a főpolgármester úgy ígért meg lényegében, hogy annak még a technikai lehetőségét keresik légkondicionáló gyártócégekkel. Ide sorolható a parkolás központosításának ügye is, aminek megvalósítására szintén egyértelműen utalt Tarlós, miközben ebben a kérdésben is egyelőre csak az egyeztetések indultak el a szaktárcával, kerületekkel, akár a miniszterelnökkel.

Ünnepség a főváros napján
 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester a főváros napján, Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen az Újvárosháza dísztermében 2018. november 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 


Tarlós június 10-én az Inforádiónak azt mondta, két szakminiszter bevonásával hamarosan megindulnak az egyeztetések a fővárosi parkolás központosításáról. A főpolgármester szerint „volt egy kis tányércsörgés”, vita de sikerült megegyezni a miniszterelnökkel, hogy mégis egyeztetés kezdődik a témában. Tavasszal még azt nyilatkozta a Válasznak, hogy a miniszterelnökkel kötött előző évi megállapodásának eredetileg 16 pontjából 15 teljesült, de a parkolás rendbetételét Orbán Viktor „nem tudta teljesíteni”. Az ugyanis a kerületekben „alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna”.

Az elemző szerinte azonban egyáltalán nem biztos, hogy a fővárosi önkormányzati választás előtti kampány legfontosabb témája a parkolási rendszer működése lesz. Sőt. Ennél lényegesebb kérdés lehet a budapestiek számára a fővárosi levegőszennyezettség, illetve a zöld helyzet, ami az elmúlt kilenc évben romlás tapasztalható. A fővárosi vezetés erre a témára nem pusztán nem figyelt, de passzívan vagy aktívan hagyta, hogy Budapest zöld érdekei háttérbe szoruljanak.

A legfontosabb ügyek közé tartozik a lakhatási válság.is, miután a lakás- és albérletárak néhány év alatt megduplázódtak. Ezek a problémák eddig nem jutottak el a Főváros szintjéig, a vezetés nem foglalkozott vele, noha a budapestieket borzasztóan érdekli és érinti – fogalmazott Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője.

A beszélgetést a poszt elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Király Dávid elemzővel
2019. július 10., csütörtök 08.15.
riporter: Lampé Ágnes