„Támogassa
Esti gyors

Polgármester: Nem lehet tovább halogatni a Velencei-tó ügyét

7/08/2021 17:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Pár hete, amikor volt néhány esős nap, körülbelül 2 centit emelkedett a Velencei-tó vízszintje. Viszont a párolgás egy melegebb napon egy-másfél centi. Tehát hatalmas mennyiségű vizet kellene pótolni – ismertette Gerhard Ákos, Velence független polgármestere. Közölte: az idei nyár világosan megmutatta, hogy a tó ökoszisztémájának megőrzését és vízellátásának biztosítását már nem lehet tovább halogatni.

2021. augusztus 06. Esti gyors - részlet 21.08.06. Gerhard Ákos
05:21
00:00

Mi lesz a Velencei-tóval? Ugyanis volt egy 40 milliárdos vízpótlási terv, amelyre a kormány azt mondta, hogy jelenleg nincs rá forrás

Gerhard Ákos, Velence független polgármestere az Esti gyorsban elmondta: az idei nyár világosan megmutatta, hogy a Velencei-tó ökoszisztémájának megőrzését és vízellátásának biztosítását már nem lehet tovább halogatni. A hosszú távú szempontokat figyelembe véve bele kellene állni ebbe. Egyértelművé vált, hogy a tó megmentése több pilléren nyugszik, az állami szerepvállalás mellett helye van a civil kezdeményezéseknek, akárcsak az önkormányzatoknak. Országos érdek, hogy a tó bővízű, látogatókat vonzó érték maradjon. Nemcsak lobbiznak minden lehetséges fórumon a tóért, hanem önálló terveket is kovácsolnak – tette hozzá.

Több megoldandó feladatot lát a polgármester az állam és a tó környéki önkormányzatok számára. A tó vízszintje alacsony, és ugyancsak alacsony a környékbeli tározóké is, nem beszélve arról, hogy némelyik algás, és nem engedhetik bele a Velencei-tóba. A vízellátás megoldása országos probléma, itt a vízügyi hatóságok munkájára van szükség.

Amennyiben nem lesz csapadék az elkövetkező időben, ez elég sürgőssé válik, illetve vált már. Pár hete, amikor volt néhány esős nap, körülbelül 2 centit emelkedett a tó vízszintje. Ez, ha csöveken keresztül jött volna be, másfél-két hét alatt lett volna elérhető. Viszont a párolgás egy melegebb napon egy-másfél centi. Tehát hatalmas mennyiségű vizet kellene pótolni. Ezzel a kérdéssel mindenképp kell valamit kezdeni, nem várhatunk ölbe tett kézzel, hogy majd esni fog az eső.

Azt is mondta: az elmúlt hetek sajtóhírei nagyon befolyásolták a tó látogatottságát, a turisták nem mernek odamenni, mert az van a sajtóban, hogy nincs benne víz. „Való igaz, hogy a madárrezervátumnál elfogyott a víz”, de alapvetően lehet fürdőzni, ott ezt most is megtehetik, tiszta a víz, átlátható – közölte Gerhard Ákos.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: MTI/Vasvári Tamás

Esti gyors
2021. augusztus 06., péntek 18:45
Műsorvezető: Selmeci János