„Támogassa
A lényeg

Orvosi Nobel-díjas Karikó Katalin

2/10/2023 11:48

| Szerző: Klubrádió

A 2023-as orvosi Nobel-díjat a koronavírus-járvány elleni mRNS-vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva kapták meg.

Bejelentették a 2023-as orvosi Nobel-díj nyertesét: a díjat megosztva kapta Karikó Katalin és Drew Weissman a nukleozid bázismódosításokkal kapcsolatos felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a COVID-19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését.

A két Nobel-díjas felfedezései döntő fontosságúak voltak a koronavírus elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztésében a 2020 elején kezdődött világjárvány idején. Úttörő felfedezéseikkel, amelyek alapvetően megváltoztatták az mRNS és az immunrendszer kölcsönhatásának megértését, a díjazottak hozzájárultak ahhoz, hogy a modern idők egyik legnagyobb emberi egészséget fenyegető veszélye idején példátlan ütemű vakcinafejlesztés valósuljon meg - írta a döntőbizottság közleményében.

A nukleozidok a DNS-ek és RNS-ek bázis párjait alkotó nukleotidok csoportja. A nukleozid bázismódosítások nagy vonalakban az oltóanyagok addig nem ismert "programozhatóságát" tette lehetővé. A technológiával készült vakcinák nem tartalmaznak legyengített, sem inaktivált vírust. Ehelyett olyan genetikai információkat tároló szekvenciákat (mRNS) juttatunk a szervezetbe, amelyek felkészítik a szervezetet az esetleges fertőzésre. Az immunrendszer anélkül tanulja meg felismerni a vírust, hogy valaha találkozott volna vele.

Karikó Katalin 2021-ben a Klubrádió Világtalálkozó című műsorának vendége volt Zorán társaságában: