„Támogassa
Reggeli gyors

Orbánon múlik Brüsszel szavahihetősége

1/02/2024 08:20

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A mai EU-csúcs központi kérdése, hogy sikerül-e megszavazni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi segélyt – a világsajtó arról ír, kiszámíthatatlan Orbán viselkedése. Lett európai parlamenti képviselők szerint az EP-ben jópár orosz kém van. Nemzetközi lapszemle.  

2024. február 01. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.02.01.
06:11
00:00
A Kiyv Post szerint döntő pillanat lesz a mai uniós csúcson az Ukrajnáról szóló, 50 milliárd euróra vonatkozó szavazás. Pontosabban az, hogy a Vlagyimir Putyinnal az EU-ban egyedüliként jó kapcsolatot ápoló Orbán Viktor vétóz-e vagy sem. Azt írja az újság: azonkívül, hogy Orbán béketárgyalást szorgalmaz és hirdeti, hogy Kijev nem tudja megnyerni ezt a háborút, azt is tudni kell róla, hogy az elmúlt időszakban a rendszer autokratikus vonásai még keményebbé váltak, ami páratlan jelenség az EU-ban. S úgy néz ki, hogy Ukrajnával is zsarolja az uniót, befagyasztott pénzei feloldásáért. A hét elején Donald Tusk lengyel miniszterelnök arról beszélt, hogy az EU meg fogja találni a módját annak, hogy az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt elfogadja "Magyarország jóváhagyásával vagy anélkül". 

EU-csúcs Brüsszelben
 
Brüsszel, 2019. március 22., Orbán Viktor érkezik az akkori EU-csúcsra
 
 Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

A legfrissebb értesülés szerint az uniós partnerek felajánlották Orbánnak, hogy akár évente hajlandók ellenőrzésnek alávetni a milliárdokat, de arról szó sem lehet, hogy évről évre vétóval álljon elő a magyar kormányfő. Ebbe nem ment bele Orbán. Viszont a Kiyv Post finoman jelzi, hogy eközben Kijev sem tétlenkedik. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij kabinetfőnöke és az ukrán külügyminiszter is – úgymond – igyekeztek Szijjártó Péteren keresztül a magyar kormány kedvében járni, nyitottságot mutatni számos kérdésben. Ők nem látják akadályát annak, hogy a nézeteltérések ellenére leüljenek tárgyalni Orbánnal. Azonban a visszhangok szerint a magyar kormány reakciója erre nem volt egyértelműen pozitív. Szijjártó megismételte, amennyiben Ukrajna minden feltételt teljesít, akkor lehetséges a két vezető találkozója. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy holland lapnak azt nyilatkozta, amíg Kijev nem állítja vissza a 2017-es nyelvtörvényt, amely elismeri az oktatás hivatalos nyelvének a középiskolákban nemcsak a magyart, de ezzel együtt ugyebár az oroszt is, addig nem ülnek tárgyalóasztalhoz – emlékeztetett a Kyiv Post. A helyzetet tovább súlyosbítja Toroczkai Lászlónak az a kijelentése, miszerint igényt tartanak Kárpátalja területére, ha Ukrajna nem tudja visszaállítani vagy megtartani államiságát a háború következményeként. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek egyébként volt egy megjegyzése ennek kapcsán, ha Putyin beletöri fogát a háborúba, akkor a magyar politikusok is. Ugyanakkor a közös sajtótájékoztatójukon Ungváron az ukrán fél megköszönte, hogy Magyarország elismeri országa területi integritását és szuverenitását.

 
Szijjártó Péter Ungváron
 Forrás: Facebook
 

 Az EUObserver is azt írja, Orbán kiszámíthatatlan, nem tudni, mi történik ma Brüsszelben. Diplomaták nem titkolják, van az a vörös vonal, amit tényleg nem illene átlépni. 5 tagállam közös nyilatkozatban követeli, hogy a szavakat végre kövessék tettek, mert Ukrajnának segítségre van szüksége. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint biztosra vehető, hogy az idén 21 milliárd euró jut Ukrajnának a tagországok előre jelzett egyedi elköteleződésüknek köszönhetően, amennyiben Orbán nem hajlandó a kompromisszumra.

Még az amerikai, Trump-párti Fox News is lehozta a hírt, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke levelet írt a csúcs előtt mind a 27 tagállam vezetőjének arról, erkölcsi kötelesség kiállni Ukrajna mellett és ezzel az Unió szavahihetőségét is garantálni feléjük. Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal bíztatta Orbánt, hogy Ukrajna szintén Európához tartozik, Európa földje az is, s ezért Európa biztonsága Ukrajnán is múlik. Ezzel együtt a B tervre is készülnek, egyenként kötnek a tagországok támogatási szerződést, ez azonban azt is jelenti, hogy minden egyes országban az adott parlamentnek is hozzájárulását kell majd adnia a kétoldalú megállapodásokhoz, ami jelentősen lelassítja és bonyolítja a pénzek eljutását Ukrajnába.

A Politico a csúcs előtt arról értekezett, vajon hány kávészünetre lesz szükség, hogy el tudják fogadni a javaslatot. A lap egy másik cikkéből pedig azt tudjuk meg, hogy miután az egyik lett uniós képviselőt, a Zöldek pártcsaládjából, Tatjana Zdanokát azzal gyanúsítják, hogy orosz kém, ennek kapcsán három honfitársa az Európai Néppártból közölte, hogy sajnos nem az egyedüli kém az EP-ben Zdanoka.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.