„Köszönjük,
A lényeg

Financial Times: Végleg elveszítheti Magyarország az uniós támogatásokat, ha Orbán vétóz Ukrajna ügyében

29/01/2024 15:13

| Szerző: Klubrádió

A brit gazdasági lap szerint az Európai Unió azt üzeni Orbánnak: "elég volt, itt az idő beállni a sorba".

A költségvetés módosításáról és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról döntenek az Európai Unió állam- és kormányfői a február 1-jei csúcstalálkozón – írja összefoglalójában a 24.hu.

A Financial Times arról írt, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól.

A brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, mely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést.

Ha Orbán nem hátrál meg, akkor az állítólagos uniós stratégia szerint az EU-s vezetőknek nyilvánosan kell kiállniuk amellett, hogy végleg zárják el a Magyarországnak járó összes uniós támogatást, annak érdekében, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket. „Európa ezzel azt mondja Orbán Viktornak, hogy »elég volt, itt az idő beállni a sorba«. Lehet, hogy nálatok pisztoly van, de nálunk páncélököl” – értékelte az uniós stratégiát Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai igazgatója az FT-nek.