„Támogassa
Megbeszéljük...

Orbán korszakos szerencséje, hogy a republikánusok egy része elkezdett autoriter rendszerre vágyni

19/08/2022 21:31

| Szerző: Klubrádió

Miért lett Orbán Viktor az amerikai (szélső)jobboldal egy részének valószínűtlen hőse? – ezt a témát jártuk körül Hegedűs Dániel külpolitikai szakértővel. Úgy látja, Orbán tengerentúli népszerűségének egyik oka, hogy átvette az amerikai kultúrharcot, és a "genderideológia" elleni vagy a keresztény kultúra melletti kiállása olyan üzenet, amelyre ráismernek a republikánusok. A másik, szerinte korszakos szerencséje, hogy az amerikai politika jobb felén elindult a demokratikus politikai kultúra eróziója, a republikánusok egy része is autoriter hatalomgyakorlás lehetőségére aspirál. És úgy látják, van mit tanulniuk Orbán "sikeréből".

2022. augusztus 19. Megbeszéljük / részlet, Hegedűs Dániel (22.08.19.)
10:41
00:00

A Wall Street Journal arról írt, hogyan és miért lett Orbán Viktor az amerikai (szélső)jobboldal „valószínűtlen hőse”. 

Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő, a German Marshall Fund elemzője a Megbeszéljük adásában azt mondta: annak ellenére, hogy a két ország közti méretkülönbségből fakadóan eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy az Egyesült Államok két nagy politikai tömbjének egyike valamilyen szempontból mintaként tekint a magyar miniszterelnökre, mégis magyarázza ezt, hogy ő rendelkezik egy tulajdonsággal, amivel a francia Marine Le Pen vagy az olasz Matteo Salvini és Giorgia Meloni nem. Egyértelműen sikeres, és nemcsak abban, hogy hosszú távon vezet egy pártot, hanem kizárólagos politikai hatalmat képes szinte gyakorolni az általa vezetett országban.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, két nagyon fontos fejleményre volt szükség. Az egyik, hogy bár Orbán Viktor az elmúlt 12 évben nagyon közeli kapcsolatokat épített ki globális autoriter hatalmakkal, mint Oroszország vagy Kína, behozta az Egyesült Államokban is az egyik legfontosabb törésvonalat jelentő kultúrharcot a magyar politikába. Ezzel olyan narratívát alakított ki, amely az amerikai politikai elitnek is értelmezhető: a „genderideológia”, az illegális bevándorlás elleni küzdelem, a maszkulinitás vagy a keresztény kultúra védelme olyan üzenet, amelyre ráismernek a republikánusok.

A másik Orbán Viktor „korszakos szerencséje”, semmint politikai teljesítménye, hogy az Egyesült Államok politikájának jobb felén elindult a demokratikus politikai kultúra eróziója, a republikánusok egy része is autoriter hatalomgyakorlás lehetőségére aspirál. Arra a kérdésre, hogy Orbán egyeduralmára vágyként tekintenek-e a republikánusok bizonyos köreiben, a szakértő úgy válaszolt, igen, azt látják, hogy itt lehet demokratikus választásokon alapuló rendszer látszatát fenntartva egyeduralom-szerű rendszert fenntartani. Úgy gondolják, hogy e tekintetben van mit tanulniuk a magyar miniszterelnöktől, noha természetesen más területeken, nem az alkotmánnyal, hanem például a médiapluralizmus csökkentésével kapcsolatban. Sok szempontból azonosak a belpolitikai ellenfelek és ezekkel szemben Orbán Viktor sikerrel tudott fellépni. Műsorvezetőnk, Szénási Sándor erre azt mondta: meglepő, de Amerika egy része kezd „kelet-európaizálódni”.

Orbán Viktor az Amerikai Konzervatív Unió konferenciáján Da
 
 Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciájának (CPAC) megnyitója előtt a CPAC vezetőségi tagjaival a konferencia helyszínén, Dallasban 2022. augusztus 4-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Szóba került az Ukrajna elleni orosz háború; Hegedűs Dániel szerint ugyan létezik izolacionista szárny a republikánusokon belül, és volt olyan elképzelés, hogy csökkentsék az Ukrajnának küldött katonai segítséget, de a párt kisebbségét alkotják a kongresszusban. Ezzel kapcsolatban a novemberi félidős választás lesz a döntő; Donald Trump volt elnök személyes kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „eléggé meghatározó” volt, tehát ha meghódítják a kongresszus mindkét házát a republikánusok és nagyon Trumphoz közeli többséggel teszik, akkor lehet ilyen átrendeződés.

Ennek ellenére úgy gondolja, hogy itt Orbán Viktor hatása és ráérzése a globális trendekre nem annyira egyértelmű. Egyrészt amerikai kapcsolatainak fenntartása, jórészt annak köszönhető, hogy legyünk őszinték, ezen amerikai partnerek ismeretei felületesek Magyarországról, másrészt nekik igyekeznek nem beszélni nekik visszatetsző témákról, például a magyar kormány Kína-barát politikájáról. Például Tusnádfürdőn a Nyugat alkonyáról beszélt, de Dallas már Amerika központi szerepét hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Orbán valóban szeret olyan politikai realista szerepében tetszelegni, aki amellett érvel, hogy a világ ügyeit a nagyhatalmak egymás közti tárgyalásai intézik el. Amit viszont elfelejt, az az, hogy itt, az Európai Unióban ez nem meghatározó minta, ráadásul, ha ez lenne az uralkodó mechanizmus, akkor neki és Magyarországnak is meglehetősen minimális mozgástere lenne, pedig nyilvánvaló, hogy messze nagyobb befolyással bír (az előbbi okokból), mint amilyen szerepet objektíven, az ország adottságai alapján játszhatna.

Nem gondolja, hogy Orbán jól látja az elmozdulást az Ukrajnával kritikus, oroszbarát irányba. Megismételte: valóban van ilyen szárnya a republikánusoknak, de hogy ők képesek lesznek-e egyáltalán többségbe kerülni a pártban és hatást gyakorolni a külpolitikára, az leghamarabb novemberben derül ki. Hegedűs Dániel nem venné biztosra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2022. augusztus 19., péntek 17:30
Műsorvezetőnk: Szénási Sándor