„Támogassa
Útszélen

Órák

29/05/2022 15:16

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Józsa Márta műsorában dizájnerdrogok, lakhatás és foglalkoztatás voltak a témák. Ön is segíthet ukrajnai menekültek lakhatásában - cikkünkből kiderül, hogyan.

2022. május 26. Útszélen (2022. május 26., csütörtök 15:00)
45:43
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta
A múlt héten a Keleti Pályaudvar mellett a zebránál odajött hozzám egy jól öltözött, fiatal nő, és fülembe súgta: van herbálom jó áron. Majd tovább sietett, nem mentem utána.

Fogalmam sincs, hogy miből gondolta azt, hogy én volnék a fizetőképes kereslet az olcsó dizájnerdrogra, de nem az a fontos. Hanem az a kilátástalanság és szorongás, ami miatt olyan sokan és olyan fiatalon ehhez a szerhez fordulnak. És az a reménytelen feszültség, amely mostanában úgy beköltözött a nappalinkba – már akinek jut ilyen – mintha mindig itt lett volna.

A demokrácia óráját nem húzta fel túl sokszor a történelem, és valaki újra és újra elfelejtette utána tekerni, de mégis, emlékszünk, volt azért még olyan. Emlékszünk még arra is, amikor nem az volt az alapeset, hogy világszerte illiberális messiások visszafelé ráncigálják a vekker kulcsát, és nem mer szólni nekik senki, hogy csak vészcsörgést hallani, és előbb-utóbb elpattan az órarugó. Ha emlékeznek még  a klasszikus kronométerre. Aztán vannak olyanok, akik nem azzal törődnek, hogy hányat üt az óra. Hanem felkelnek minden reggel, és tesznek valamit, ameddig még nem késő. És ezt az utolsó órában is meg lehet tenni.

Józsa Márta jegyzete

Az Útszélen adásának vendégei voltak még Kovács Vera (az Utcáról Lakásba! Egyesület Alapító társelnöke) és Krivácsy Balázs (a Szolidáris Lakhatás projekt önkéntes lakáskoordinátora), akik a Lakhatási Koalíció szervezeteit – A Város Mindenkié csoport, a Habitat for Humanity Magyarország, az Utcáról Lakásba! Egyesület, valamint az Utcajogász Egyesület – képviselték, akik olyan szolidáris lakhatást felajánlókat keresnek, akik az Ukrajnából menekülők számára középtávú – 2 hét és 6 hónap közötti időtávra elérhető – szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén. Ide kattintva lehet segíteni.

Május a Sokszínűség Hónapja, olyan munkavállalókkal beszélgettünk, akik kéz nélkül születve is tudnak számítógépes munkát végezni, és olyan munkaadókkal, akik fogyatékossággal élőket alkalmaznak. Vendégeink voltak: Simon Csaba munkavállaló; Kemény Péter Sokszínűség-szakértő; valamint Márton Katalin HR- és CSR- (azaz társadalmi felelősségvállalási) igazgató.

Útszélen
2022. május 26. csütörtök 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Józsa Márta