„Klubrádió
Esti gyors

Nem a házunkat fűtjük, hanem a Földet

7/06/2019 14:59

| Szerző: Klubrádió

A csok sok mindenre felhívja a figyelmet, például arra is, hogy a családi házak többsége pocsék állapotban van energetikai szempontból.

2019. június 05. Esti gyors-részlet/Interjú Kanyuk Lászlóval (2019.06.05.)
05:51
00:00


Akár 85-90 százalékkal is lehet egy családi ház energiafelhasználását csökkenteni, csak okosan kell csinálni. A lényeg, hogy igazi hozzáértőkkel készíttessünk felmérést és tervet, aztán azt tartsuk is be. Kanyuk László szigetelési szakember mondta el az Esti gyorsban, hogyan is állunk energiatakarékosság terén.

Egy falusi ház, amelyet valaki családi otthonteremtési kedvezménnyel szeretne megvásárolni, 4-6 millió forinttal is drágább lehet, ha hőszigeteléssel van ellátva, mint ha nincs. Az észak-nyugati és a központi régióban magasabb a korszerűsített házak aránya, mint máshol, de érdekes megfigyelés, hogy ezeken a területeken nincs is akkora árkülönbség. Vagyis az ilyen szempontból elmaradottabb területeken inkább megéri beruházni egy energetikai korszerűsítésbe.

Magyarországon mintegy 7 millióan élnek családi házban, ez körülbelül 2,5 millió ingatlant jelent. Ezeknek 10 százaléka megfelelő színvonalú energetikai szempontból. 300-400 ezer házat mér nem lenne érdemes felújítani, inkább lebontani és helyette újat építeni.

Az energetikai korszerűsítés Kanyuk László szerint általában jó üzlet. Magasabb a hozama, mint a banki kamat. Az emberek hajlandósága arra, hogy belefogjanak-e, attól függ, hogy éppen hogy alakulnak az energiaárak.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.06.05. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János