„Klubrádió
Ingatlanpiac

Mindennapi bosszúságaink – Társasház

28/05/2019 15:53

| Szerző: Klubrádió

Visszatérő kérdés, hogy egy társasház lakói hogyan válthatják le a közös képviselőt, ha elégedetlenek a munkájával. Az Ingatlanpiacban most erre is válaszolt szakértőnk.

2019. május 28. Ingatlanpiac - részlet 19.05.28. Bék Ágnes
19:14
00:00

Az Ingatlanpiacban időről-időre választ kaphatnak kérdéseikre azok a hallgatóink, akik társasházban élnek. Az egyik jellemző probléma, hogy a lakók egy része nem elégedett a közös képviselővel, le szeretné váltani. Dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke választ ad erre is.

A közös képviselő leváltása

Az összes tulajdonos tíz százaléka kérheti a közös képviselőtől a közgyűlés összehívását. Itt figyelni kell arra, hogy ha egy lakásnak két tulajdonosa van, például egy házaspár, akkor mindkettőnek alá kell írnia a kezdeményezést, hogy az egész tulajdonrészt figyelembe lehessen venni a tíz százalék meghatározásánál. Meg kell határozni a napirendet is és a közös képviselőnek kötelessége 30 napon belül összehívni a közgyűlést a megadott napirenddel.

Új képviselőt célszerű a közelben keresni, a szomszédoktól meg lehet érdeklődni, hogy mennyire elégedettek a munkájával. Általában a képviselők is szívesebben dolgoznak úgy, ha több házat kezelnek, hogy azok egymáshoz közel legyenek.

Önkéntes adatkezelés nyilatkozat

A közös képviselő megkérheti a lakót, hogy töltsön ki egy önkéntes adatkezelési nyilatkozatot. Erre a lakó nem kötelezhető, de néhány adatot mégis célszerű megadni, hogy egyszerűbb, gyorsabb legyen a kapcsolattartás. A társasházak működtetése így könnyebb. A nyilatkozatot hiányosan is ki lehet tölteni. Bék Ágnes még arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem a saját lakásában él, akkor valós tartózkodási helyet adjon meg, szintén a kapcsolattartás miatt.

Az ellenálló lakó

Egy 56 lakásos társasházban él egyik hallgatónk. Az épületnek három lépcsőháza van, amelyekbe egy közön teremgarázsból lehet bejutni. Mindhárom lépcsőháznak egyedi kulcsa van. A lakók megszavazták, hogy egyforma kulcs nyissa a három ajtót, mert úgy egyszerűbb lesz az életük. A közös képviselő el is kezdte szervezni a munkát, mire az egyik lakónak eszébe jutott, hogy az nem lesz jó, mi az, hogy a másik lépcsőházban lakó egyszerűen bejut hozzájuk is. Nos a műsorból kiderült, hogy egyedüli lakónak nincs joga megakadályozni a többségi döntés végrehajtását, legfeljebb bírósághoz fordulhatott volna 60 napon belül. A képviselőnek pedig kötelessége végrehajtani a határozatot, vagyis le kell cseréltetnie a zárakat.

Törtei-Takács Kriszta interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.