„Támogassa
Uniszex

Négy fal közt, nyíltan a szexről

4/05/2024 16:52

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Ki merjük mondani a másiknak, hogy mire vágyunk a szexben? Vannak egyáltalán szavaink az intimitásra, amiket nem érzünk viccesnek vagy vulgárisnak? Meg merjük mondani, ha valamit nem akarunk? A világviszonylathoz képest a magyar nők és férfiak kifejezetten alacsony szexuális önérvényesítéséről és általában a szexuális asszertivitásról szólt a heti Uniszex.

2024. április 29. Uniszex (2024. április 29., hétfő 14:00)
51:25
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Vendégünk volt Nagy Léna, az ELTE szexualitáskutatója. Aki elmeséli, hogy van egy olyan kommunikációs modell, amely szerint négyféle stílusban tudunk kommunikálni: passzív, agresszív, elnyomó stílusban, asszertív stílusban – ami az optimális. Illetve még a passzív-agresszív, manipulatív stílust is ide sorolják egyes kutatók.

Nagy Léna szerint ez az asszertív kommunikációs stílus lenne az optimális, mert ilyenkor van az, hogy őszintén kommunikáljunk az igényeinket, a határainkat, miközben tiszteletben tartjuk a másik igényeit és határait. Magyarország a vizsgált harmincöt országból hátulról a harmadik helyen foglal helyet az asszertív listán – azaz nálunk igen rossz a helyzet. És felméréseik szerint a heteroszexuális embereknek megy a leggyengébben a nyílt, figyelmes kommunikáció a szexről.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Uniszex
2024. április 29., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála és Kovács Gellért