„Támogassa
Reggeli gyors

"Nagyon fontos lenne a társasházak korszerűsítése"

9/09/2021 11:57

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Jelenleg 200 milliárd forint támogatást szánnak 35 ezer háztartás fűtéskorszerűsítésére, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Molnár László, a GKI vezérigazgatója szerint nagyon fontos lenne a panelprogram, ha tartani akarjuk az uniós klímacélokat.

2021. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 21.09.09. Molnár László
06:30
00:00

Magyarország a legoptimistább becslések alapján sem tudja teljesíteni az EU 2030-as klímacélját – derül ki a A GKI  szén-dioxid-modelljének eredményeiből. A 444 összefoglalója szerint a lehető legjobb forgatókönyv szerint (ami gyors gazdasági növekedéssel számol, és a most érvényes kormányzati döntéseket is tartalmazza) 1990-hez képest a csökkenés 34 százalék lesz 2030-ra, ami elmarad az elvárt 55 százalékos mértéktől.

Molnár László, a Gazdaságkutató Intézet vezérigazgatója a Klubrádiónak megerősítette, hogy az elvárt eredményhez kőkemény beavatkozásokra van szükség. Mindamellett, hogy a magyar gazdasaág viszonylag gyors növekedése a szén-dioxid-kibocsátás fajlagos csökkenését is jelenti, összességében a kibocsátás mértéke növekszik. Ebből fakadóan, ha az EU 40 százalékról megemelt klímacélját el akarja Magyarország érni, nem hozhat "lagymatag intézkedéseket".

Az állami szektorban az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra területein tapaszatalhattunk erőfeszítéseket, amelyeket uniós források bevonásával támogattak meg (szigetelés, fűtéskorszerűsítés, adott esetben napelemek felszerelése). A honvédelemben azonban nem történt hasonló.

A háztartások esetében 200 milliárd támogatást szánnak 35 ezer háztartás fűtéskorszerűsítésre. A legfontosabb kérdés, hogy mire költünk. Molnár szerint kiemelt fontosságú lenne a társasházak korszerűsítése.

 
Panelház,Újpest Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2021.09.09., csütörtök 7:42
Riporter: Mérő Vera