„Klubrádió
Esti gyors

Tudatosabbá tenni az embereket, nem büntetni – Kárpáti Iván jegyzete

10/08/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A magyarok (lengyelek, szlovákok, románok, stb.) nem azért vesznek most is nyugatról száműzött régi autókat, mert el akarják pusztítani a Földet, hanem mert nincs pénzük modern járművekre. Erre mondhatja azt egy német politikus, hogy tessék tömegközlekedni, de ő még nem járt olyan faluban, ahol napi 1 busz van és a legközelebbi munkahely 60 kilométerre.

2021. augusztus 10. Esti gyors-részlet (2021.08.10. Kárpáti Iván jegyzete)
02:26
00:00
Az Európai Unió az élére akar állni annak a folyamatnak, amivel csökkentik, majd nullára viszik le a szén-dioxid kibocsátást. Az európai zöldek keveslik az amúgy is elég szigorú, már a közeljövőre vonatkozó megszorításokat, mondván Kína nemhogy fékez, de szó szerint a gázra lép, nekünk jobban bele kell húzni a klímavédelemben. Vannak, akik szerint így az európai gazdaság saját magát lövi lábon, mások úgy látják, ezzel pont, hogy technológiai és így gazdasági előnyre teszünk szert.

Bárhogy is lesz, az első lépések piszkosul fognak fájni Európa kevésbé fejlett részének. A magyarok (lengyelek, szlovákok, románok, stb.) nem azért vesznek most is nyugatról száműzött régi autókat, mert el akarják pusztítani a Földet, hanem mert nincs pénzük modern járművekre. Erre mondhatja azt egy német politikus, hogy tessék tömegközlekedni, de ő még nem járt olyan faluban, ahol napi 1 busz van és a legközelebbi munkahely 60 kilométerre. Ugyanebben a faluban – de nagyvárosok peremén is! - nem azért fűtenek minden létező hulladékkal, mert meg akarják mérgezni a gyerekeiket, hanem mert már régen kikötötték a tisztább gázt, ha volt egyáltalán. Nem sorolom.

Ha rájuk is terheljük az átállás költségeit, rengeteg embert taszítunk a még kilátástalanabb nyomorba. Hogy a világ el fogja engedni ebben a században a fosszilis energiát, az nem kérdés. Abban nem vagyok biztos, hogy a feszített tempó nem fog-e olyan társadalmi katasztrófákhoz vezetni, amik vetekednek a klímaváltozás csapásaival. Amikor elhivatott magyar és külföldi szakértőket hallgatók, mindig azt érzem, hogy folyamatosan átsiklanak ezen. Világjobbító szándékuk olyan burokban tartja őket, amiből nem látszik a valóság, az, hogy egy 100 méteres szakadék átugrására kényszerítenek embertömegeket, egy jobb, élhetőbb világ ígéretével. Legjobb esetben is tovább gyorsul az EU szétszakadása szegény és gazdag államokra, ami a szélsőséges politikai formációk felemelkedését is magával hozza.

A környezetvédelmet nem lehet adókkal megszerettetni az emberekkel, a mozgáshoz és fűtéshez való energiát nem lehet összehasonlítani a piával vagy cigivel, amiket az egekbe adóztatnak, hogy csökkenjen a használatuk. Tudatosabbá kell tenni az embereket, nem büntetni.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. augusztus 10-i Esti gyorsban hangzott el.