„Klubrádió
Reggeli gyors

WWF: A Föld véges tartalékait éljük fel

10/06/2021 12:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg világviszonylatban július 29-én fogyasztjuk el a Föld egy évre elegendő megújuló erőfoforrásait, Magyarország pazarlása ennél súlyosabb, idén június 8-án léptük át a határt. Harmat Ádám, a WWF Éghajlatváltozási Programjának vezetője szerint, ha mindenki annyi erőforrást élne fel mint mi két Föld sem lenne elég, hogy biztosítsa azokat.

2021. június 10. Reggeli gyors - részlet 21.06.10. Harmat Ádám
09:14
00:00

Továbbra sem szabadulunk a túlfogyasztástól, idén június 8-ára a magyarok fogyasztásával mérve feléltük a bolygó azon erőforrásait, amikkel szilveszter éjfélig kellett volna gazdálkodnunk – állítja közleményében a WWF.

Harmat Ádám, a World Wide Foundation (WWF) Éghajlatváltozási Programjának vezetője a Klubrádiónak elmondta, világviszonylatban a túlfogyasztás napja július 29-ére esik, azaz alig több mint fél év alatt „tapsolunk el” egyévnyi mennyiséget. Bár a világjárvány miatt 2020-ban ez a dátum augusztus második felére esett, ahogy az idei dátum is mutatja, nem sikerült tartósan megfordítani a trendet. 

Hazánk még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: a magyarországi túlfogyasztás napja 2021-ben június 8-ára esik. Vagyis ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már ezen a napon kimerülnének.

 
 
 
Föld Fotó: Pixabay
 
 

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány teremtette helyzet jó összehasonlítási alapot teremtett arra vonatkozólag, hogy mennyivel csökkenthető minimális ráfordítással a szén-dioxid kibocsátás, és általában az emberiség ökológiai lábnyoma is. Mindezt az életszínvonal drasztikus csökkenése nélkül sikerült elérni.

A magyar fogyasztással kapcsolatban elmondta, hogy ilyen fogyasztás mellett "2,3 Földre lenne szükség". Ez azt jelenti, ha az emberiség ilyen arányban pazarolna, a Föld forrásainak 2,3-szeresére lenne szükség, hogy fenntartható legyen ez az életvitel. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Harmat Ádámmal
2021.06.10., csütörtök 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre