„Klubrádió
Esti gyors

MOK: Szó sincs arról, hogy sorshúzással akarnánk dönteni a betegekről

20/11/2020 21:59

| Szerző: Klubrádió/szg

A Magyar Orvosi Kamara visszautasítja és félreértelmezésnek nevezi azokat a cikkeket, amelyek szerint etikai ajánlásukban sorsolással akarnának dönteni arról, melyik beteget részesítsék előnyben a kórházak, ha olyan súlyossá válna a helyzet. Lénárd Rita, a MOK alelnöke azt mondta: a lehető legtöbb életet szeretnék megmenteni. Alaposan kidolgozott pontrendszer határozza meg, hogy mekkora az esély a túlélésre, a sorshúzás a legutolsó utáni esetben lehetséges csak, de „gyakorlatilag nulla” a valószínűsége.

2020. november 20. Esti gyors / részlet, Lénárd Rita (20.11.20.)
09:59
00:00

Etikai ajánlást küldött a Magyar Orvosi Kamara a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de Kásler Miklós miniszter válaszában azt írta, nem tud azonosulni annak tartalmával. (Ide kattintva olvashatják a kamara reagálását, itt pedig magát az ajánlást.)

Erről kérdeztük Lénárd Ritát, a MOK alelnökét az Esti gyorsban. Azt mondta, a lehető legjobbat remélik, de fel akarnak készülni a legrosszabbra. Az egész világon vannak ilyen ajánlások a legrosszabb forgatókönyvvel kapcsolatban, ilyenek a szakma szabályai. Tömegbalesetnél is sokszor kell, hogy rangsoroljanak az ellátásban a mentőszolgálat orvosai, ugyanez van a sürgősségi osztályokon kicsit más téttel és nem ilyen nagy mértékben.

Ami a problémát okozza, az a félrevezető írás, amelyet egyes sajtóorgánumok lehoztak. (A Magyar Nemzetet említette műsorvezetőnk.) Valószínűleg el se olvasták a 32 oldalas szöveget – jegyezte meg. Mindenesetre Lénárd Rita szerint súlyos félreértelmezése jelent meg az etikai ajánlásuknak, amelynek alapja, hogy a lehető legtöbb életet akarják megmenteni. Ha az a tragikus helyzet alakulna ki, hogy több beteg szorulna intenzíves ellátásra, mint amennyi lehetőség van erre, akkor nem az érkezési sorrend döntene, nem az, hogy vírusos beteg vagy sem, nem az, hogy milyen nemű, vallású, szexuális beállítottságú, nem is a társadalmi hasznosság szerepel alapelvként, hanem a túlélési esélyek.

Ezt azzal egészítette ki: nem az életévek döntenek, még csak nem is a leélhető évek, hanem van egyfajta pontrendszer, amely a szervek működését osztályozza, és ennek alapján viszonylag pontosan ki lehet számolni, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre. Nem is a kezelőorvos végzi ezt az eljárást, mert érintett a beteg ellátásában, hanem egy úgynevezett triázs team. Mondott egy példát az érkezési sorrenddel kapcsolatban: ha lélegeztetőgépen van olyan páciens, akinek sok szerve beteg, de megérkezik egy kismama, akkor erre szabályt kell kialakítani.

Nagyon sok lehetőséget sorol fel az etikai ajánlás, hogy ha az egyik nem tesz különbséget, akkor a másikat lehet nézni, az utolsó utáni a sorshúzás, tehát „gyakorlatilag nulla” a matematikai esélye annak, hogy két beteg között ennyire ne lehessen különbséget tenni. Csupán gyakorlati akart lenni ez az ajánlás, és a legvégső lehetőséget is számításba vették. Szó sincs tehát arról, hogy sorshúzással akarnának dönteni, ez hosszan kidolgozott, nagyon pontos módszer – hangsúlyozta Lénárd Rita.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Esti gyors
2020. november 20., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás